Autonieuws

Chevrolet Volt: hybride van nieuwe generatie

Chevrolet heeft officieel de nieuwe Volt onthuld. Moederbedrijf van Chevrolet - General Motors - verwacht veel van de nieuwe sedan die aangedreven wordt door een elektromotor. Standaard is een actieradius van 60 kilometer te halen zonder enige uitstoot van schadelijke stoffen. Een motorgenerator zorgt voor het vergroten van de actieradius.

We konden voor het eerst kennismaken met de Chevrolet Volt tijdens de North American International Auto Show in Detroit begin 2007. En vorige week konden wij jullie al het definitieve productiemodel tonen. Helaas werd toen zijn productiegedaante voor een deel onzichtbaar gemaakt door medewerkers van GM. Nu Chevrolet officieel de Volt heeft onthuld, zijn er foto´s vrijgegeven waar de sedan in vol ornaat op te zien is.

Aerodynamisch
Veel van de designelementen van de conceptauto zijn ook in de productieversie terug te vinden, waaronder de gesloten grille aan de voorzijde, het strakgelijnde design, de buitenspiegels en de achterkant. De scherpe hoeken in de laatste stijl en de spoiler zorgt voor een snelle afvloeiing van de lucht. Aan alle stylingelementen is op te maken dat aerodynamica een zeer belangrijke rol heeft gespeeld bij het maximaliseren van de actieradius. Turbulentie en luchtweerstand zijn dan ook zo beperkt mogelijk gehouden. Helaas maakt Chevrolet de cW-waarde van de Volt niet bekend. Daaruit hadden we pas echt kunnen opmaken hoe gestroomlijnd de Volt wel niet is.

High-tech interieur
Binnenin kunnen de inzittenden de ruimte, het comfort, het gebruiksgemak en de veiligheidsvoorzieningen van een vierpersoons sedan verwachten. Bij de marktintroductie is een variatie aan interieurkleuren, verlichting en bekledingsopties beschikbaar. Moderne bedieningsinstrumenten, aantrekkelijke materialen, twee informatiedisplays en een infotainmentsysteem met touchscreenbediening moeten de Volt van andere auto’s (Toyota Prius, Honda Civic Hybrid) op de markt onderscheiden. Tot de standaarduitrusting behoort onder andere een Bluetooth-aansluiting voor een mobiele telefoon en USB/Bluetooth-aansluiting voor het afspelen van muziek. Optioneel is er een navigatiesysteem met geïntegreerde harde schijf leverbaar.

Benzinemotor voor stroomtoevoer
Onder de naam Extended-Range Electric Vehicle (E-REV) luidt de Volt een nieuw tijdperk in van electrificatie van de auto, aldus Chevrolet. De auto maakt gebruik van elektriciteit om de wielen aan te drijven. Voor trips tot maximaal 60 kilometer wordt de Volt alleen voortgestuwd door elektriciteit die in een lithium-ion accu is opgeslagen. Wanneer de energie in de accu is verbruikt, zorgt een - door benzine of E85 aangedreven - motorgenerator voor een naadloze toevoer van elektriciteit om de elektromotor van stroom te voorzien. Ondertussen wordt de accu weer opgeladen. Dankzij deze mogelijkheid neemt de actieradius met honderden extra kilometers toe, tot het moment dat de accu opnieuw kan worden opgeladen. De Volt kan worden aangesloten op een standaard 220 Volt stopcontact om de accu op te laden. In minder dan drie uur zijn de batterijen weer vol. GM schat dat het minder dan een euro per nacht kost om de accu helemaal op te laden voor een actieradius op elektriciteit tot 60 kilometer.

Prestaties
De Volt biedt uitstekende rijprestaties. Meer dan 220 lithium-ion cellen in het accupakket zorgen voor een vermogen van 150 pk en een koppel van 370 Nm. Hiermee is de auto in staat een topsnelheid van 161 km/h te bereiken. Het ontbreken van motorgeruis van een conventionele krachtbron in combinatie met speciaal geluidisolerend materiaal maakt de sedan tot een zeer stille auto om in te rijden.

Marktintroductie 2011?
Naar verwachting zal de Volt geproduceerd worden in de Detroit-Hamtramck productiefaciliteit van GM. De productiestart voor de Amerikaanse markt staat gepland voor eind 2010. Europa zal later volgen. Prijzen zijn momenteel nog niet bekend. Chevrolet heeft met deze auto wel een flinke primeur te pakken. Niet eerder werd er een productiemodel gepresenteerd dat een dusdanig grote actieradius heeft op enkel elektriciteit.

Gerelateerde artikelen

Prijsverlaging en modeljaarwijzigingen Chevrolet volt

Autonieuws
Prijsverlaging en modeljaarwijzigingen Chevrolet volt
> Artikel lezen

Nieuwe Chevrolet Volt in alle opzichten beter

Autonieuws
Chevrolet Volt in het nieuw
> Artikel lezen

Brandgevaar Volt en Ampera wordt verholpen

Autonieuws
Brandgevaar Volt en Ampera wordt verholpen
> Artikel lezen

Chevrolet verspreidt plaagstukje van nieuwe Volt

Autonieuws
Chevrolet verspreidt plaagstukje van nieuwe Volt
> Artikel lezen

Nieuwe Chevrolet Volt doet een kiekeboe

Autonieuws
Nieuwe Chevrolet Volt doet een kiekeboe
> Artikel lezen

Chevrolet Volt verkrijgbaar in twee uitvoeringen

Autonieuws
Chevrolet Volt verkrijgbaar in twee uitvoeringen
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.