Autonieuws

Alle specificaties van Ford Focus RS

De snelste’s productie Ford Focus ooit: 305 pk, 440 Nm koppel, gelimiteerd slipdifferentieel, speciale voorwielophanging en een giftige carrosseriekleur ‘Ultimate Green’. Dit zijn zo een aantal van de exacte specificaties van de Focus RS waarmee Ford ons lekker maakt.

Kopers van de Focus RS kunnen bij de marktintroductie uit drie carrosseriekleuren kiezen: Performance Blue, Frozen White en Ultimate Green. De laatste is dezelfde spectaculaire groene kleur van de conceptversie die in London werd geïntroduceerd. Ford voegt hierbij aan toe dat deze kleur een moderne vertaling is van het groen dat door Ford werd gebruikt in Le Mans in de jaren ‘70 en is een weerspiegeling van de uitmonstering van de huidige Focus WRC auto´s. Binnenin kan er gekozen worden voor een op de carrosseriekleur afgestemd blauw of groen interieur. Optioneel is er een volledig zwartlederen interieur verkrijgbaar.

Monsterlijk
Voordat de nieuwe Focus RS begin 2009 in zijn definitieve gedaante op de markt komt, staat de auto eerst nog een keer op de Autosalon van Parijs van 2008. Z’n debuut had de RS al in Londen beleeft. De auto in Frankrijk betreft nog steeds een concept, want de ontwikkeling is nog gaande. Wel belooft Ford dat de uiteindelijke productieversie ook de zichtbare details op dit tweede voorproefje zal bevatten. De verchroomde xenon-koplampen hebben een zwarte behuizing. De voorkant is afgewerkt met een hoogglanzende zwarte strip aan de bovenkant van de motorkap en met geïntegreerde mistlampen in diepe behuizingen. De twee ventilatieopeningen op de motorkap verwijzen naar de 305 pk en 440 Nm koppel aan motorvermogen en zorgen er tevens voor dat de motor op de temperatuur blijft. Verder is de hete hatchback voorzien van extra grote wielkasten vanwege de grotere spoorbreedte. Achter de voorste wielkasten zijn driehoekige ventilatieopeningen met het RS-logo aangebracht. De buitenspiegels met geïntegreerde richtingaanwijzers zijn afgewerkt in zwarte hoogglanslak. De heftige RS-achterspoiler moet volgens Ford sterk doen denken aan de spoiler van de vroegere RS-modellen en de Focus WRC waarop hij is geïnspireerd.

Rally cockpit
In de auto wordt het thema voortgezet door middel van een sportief interieur dat is ontworpen om klanten aan te spreken en onvervalste sportieve prestaties te combineren met een gevoel van stijl en kwaliteit. De cabine wordt overheerst door hoogwaardige - op maat gemaakte - Recaro sportstoelen. De stoelen zijn afgestemd op de kleuren van het exterieur met zwartleren accenten inclusief RS-embleem en het Recaro-logo in de rugleuningen. Details van geborsteld aluminium maken de aankleding compleet, net als de zwarte hemelbekleding en de RS-versnellingspookknop, het driespaaks stuurwiel en de aluminium pedalen. Het instrumentenpaneel bevat drie meters, waaronder één voor de turbodruk.

Top van 260 km/h
De krachtbron in de Focus RS is reeds bekend. Het betreft een vijfcilinder Duratec 2.5-liter turbomotor met 305 pk en een koppel van 440 Nm. Om dit uit de motor te persen hebben de technici van Ford het motormanagementsysteem en de turbocompressor aangepast. Onder andere betere nokkenassen, een verbeterde cilinderkop en -pakking en een verbeterd inlaat- en spruitstuk maakt het mogelijk dat de RS in staat is binnen zes seconden naar de 100 km/h te knallen en een topsnelheid te halen van minstens 260 km/h. Ondanks z´n hoge vermogensafgifte weet de RS volgens de fabriek alsnog een brandstofverbruik van 9,4 liter per 100 kilometer te realiseren.

RevoKnuckle
Om 305 pk alleen op de voorwielen los te laten was het nodig een limited-slip differentieel te monteren. Op deze manier wordt volgens Ford alles toch in goede banen geleid en voldoende tractie en een uitstekende handelbaarheid gegarandeerd. “We hebben ook nagedacht over vierwielaandrijving, maar na diverse overwegingen geloven we dat we het gewicht van vierwielaandrijving van de auto hebben kunnen wegwerken en nog steeds een uitstekend evenwicht tussen grip, handelbaarheid en hebben kunnen leveren. Het resultaat is een auto die de juiste combinatie levert van grip en messcherpe controle, op een manier die niemand verwacht van een voorwielaandrijving, aldus Jost Capito van Ford Europe. Tevens is de auto uitgerust met een innovatieve voorwielophanging, ‘RevoKnuckle’ genaamd die speciaal ontworpen is om instabiel stuurgedrag en andere stuurproblemen tot een minimum te beperken. Torque steer - de invloed van koppel op het sturen in auto’s met voorwielaandrijving – wordt zoveel mogelijk opgeheven door de samenwerking tussen de RevoKnuckle en het automatische Quaife limited-slip differentieel.

Veel feedback
De ontwikkelingen op het gebied van de rijkwaliteit zijn onder andere een 40 mm groter spoorbreedte, sterkere en langere aandrijfassen, verbeterde veren en dempers en een dikkere en langere stabilisatorstang achter. Bovendien is het stuursysteem zo afgesteld dat deze een scherper stuurrespons biedt en bijzonder precieze feedback. De remmen zijn ook verbeterd waardoor er effectiever gestopt kan worden op de weg of op het circuit. Grote remklauwen komen tevoorschijn achter de bijzondere 19″ wielen met 235/35 Continental-banden. Het ESP-systeem is peciaal ontwikkeld voor de Focus RS en staat een sportieve rijstijl toe zonder dat het meteen ingrijpt. Indien gewenst kan het controlesysteem worden gedeactiveerd.

Gerelateerde artikelen

Mountune stopt Ford Focus RS meer pk's toe

Tuning & styling
> Artikel lezen

Hebbeding: Drift Stick in je Ford Focus RS

Autonieuws
> Artikel lezen

Team Sky volgt Tour in snelle Focus RS

Autonieuws
Team Sky volgt Tour in snelle Focus RS
> Artikel lezen

Een nieuwe Focus, een nieuwe Ford RS

Autonieuws
> Artikel lezen

Zowaar, Ford Focus RS kan nog scherper

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.