Autonieuws

Toyota iQ gaat ´t gevecht aan met Smart

Naast de gloednieuwe Avensis en Urban Cruiser zal Toyota in Parijs ook de nieuwe iQ presenteren. De piepkleine Japanner wordt gepositioneerd tussen de Aygo en de Yaris en kan geleverd worden met een diesel of een benzinemotor.

De kleinste Toyota zal worden geleverd worden met twee motoren, waarbij de klant de keuze heeft tussen een diesel en een benzinemotor. De dieselmotor is een 1.4 liter viercilinder die 90 pk levert die gemiddeld 4,0 liter diesel op honderd kilometer verbruikt. De benzineversie is met 4,7 l/100 km iets minder zuinig en moet het doen met een 1.0 liter driecilinder motor. Deze levert 68 pk en zorgt voor een acceleratie van 0-100 km/u in 15,2 seconden. De topsnelheid van de benzineversie bedraagt 150 km/h. De zelfontbrander met 22 pk extra weet de benzine met gemak te verslaan. Vanuit stilstand naar de 100 km/h doet de oliestoker er 10,7 seconden over. Bij een topsnelheid van 170 km/h houdt ´ie het voor gezien.

Airbags aan achterzijde
Veiligheid is bij een auto met dit formaat al gauw een kwestie voor compromissen sluiten. Toyota bestrijdt dit probleem door de wagen vol te stoppen met airbags. We tellen er maar liefst tien stuks! Nieuw is een airbag die de inzittenden beschermt tijdens een aanrijding van achteren. Hiervoor zijn twee airbags ter hoogte van de achterruit gemonteerd. Toyota claimt hiermee de eerste autofabrikant te zijn die zo´n soort passief veiligheidsysteem in een auto monteerd. De verwachting is dan ook dat de iQ zonder problemen vijf EuroNCAP-sterren haald bij de diverse crashtesten.

Parijs
De Toyota iQ wordt onthuld tijdens de Autosalon van Parijs begin oktober. Vermoedelijk zal tegen die tijd ook meer informatie en de prijzen worden bekendgemaakt.

Gerelateerde artikelen

Elektrische Toyota iQ EV in Genève

Autonieuws
Elektrische Toyota iQ EV in Genève
> Artikel lezen

Elektrische Toyota iQ steeds dichterbij

Autonieuws
Elektrische Toyota iQ steeds dichterbij
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.