Autonieuws

Racebolide op basis van R8 voor Audi klanten

Audi Sport heeft een raceprogramma ontwikkeld voor klanten die deel willen nemen aan verschillende raceklasses. Een 500 pk sterke R8 dient als basis en bevat diverse modificaties voor het betere circuitwerk. In de herfst van 2009 worden de eerste bolides uitgeleverd.

Voor het eerst in de geschiedenis van Audi biedt het merk een speciaal raceprogramma aan klanten aan. Audi Sport is verantwoordelijk voor het consumentenprogramma en stelt op dit moment alles in het werk om de eerste auto’s in de herfst van 2009 aan klanten te kunnen afleveren. In drie Audi-fabrieken in Ingolstadt, Neckarsulm en Györ wordt ruimte vrijgemaakt ten behoeve van de bouw van de racewagens. De eerste testraces zijn gepland voor het raceseizoen van 2009.

R16
De R8 is de eerste productieauto van Audi met echte sportwagengenen voor eventuele racedoeleinden en is daarmee uitermate geschikt als basisauto voor dit project. De raceversie van de R8 wordt geprepareerd naar de regelgeving van de GT3-klasse, maar deelnemen aan diverse andere klassen is ook mogelijk. De auto gaat binnen Audi Sport gebukt onder de projectnaam R16 en heeft een V8 van zo’n 500 pk onder de motorkap. De ophanging is op enkele aanpassingen na gelijk aan de productieversie. De sequentiële 6-versnellingsbak is echter geheel nieuw en een bodykit is gemonteerd voor de benodigde aerodynamica en neerwaartse druk. Een bijzondere eigenschap is de achterwielaandrijving van de R16. De regelgeving van de GT3-klasse- staat vierwielaandrijving namelijk niet toe.

Seizoen 2009
Onlangs rondde Audi’s testrijder Frank Biela diverse testwerkzaamheden met het prototype van de R16 af. Als de fabrieken gereed zijn voor productie, zullen de eerste raceauto’s gebouwd worden. De eerste testraces volgen daarna op verschillende circuits in Europa. We praten dan over het seizoen van 2009. In de herfst van dat jaar worden de eerste R16’s aan klanten uitgeleverd.

Gerelateerde artikelen

Audi presenteert R8 V10 RWS mét achterwielaandrijving

Autonieuws
Audi presenteert R8 met achterwielaandrijving
> Artikel lezen

Audi R8 Audi Sport Edition: durf jij?

Autonieuws
> Artikel lezen

'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'

Autonieuws
'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'
> Artikel lezen

Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts

Autonieuws
Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts
> Artikel lezen

Avontuur elektrische Audi R8 e-tron al weer voorbij

Autonieuws
Avontuur elektrische Audi R8 e-tron al weer over
> Artikel lezen

Geen opvolger, wel nog een facelift voor Audi R8

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.