Autonieuws

Lotus Evora

Alle details van de nieuwe Lotus Evora

Lotus heeft weer voor het eerst sinds 1995 een nieuwe auto officieel onthuld, de Evora. Deze sportwagen stond beter bekend onder de projectnaam ‘Eagle’. Met de Evora breekt voor Lotus een nieuw tijdperk aan. De kleine Britse autobouwer wil de komende vijf jaar meer auto’s gaan lanceren.

Alle details van de nieuwe Lotus Evora
Tijdens de eerste dag van de British International Motor Show in Londen presenteerde Lotus haar nieuwste creatie Evora. Deze auto is volgens Lotus de eerste 2+2 sportwagen met middenmotor. Lotus belooft uitstekende rijkwaliteiten en een auto die ook prima dagelijks gebruikt kan worden. Ondanks een heel ander concept - zoals we die kennen bij andere modellen als de Elise en Exige - is de typische Lotus-filosofie niet verloren gegaan. De Evora is met 1.350 kg nog steeds licht te noemen, waarbij een relatief krachtige motor voor de aandrijving zorgt.

Toyota krachtbron
De Lotus Evora maakt gebruik van een Toyota-krachtbron, namelijk de 3.5 liter V6 VVT-i. De handgeschakelde zesversnellingsbak - eveneens afkomstig van Toyota - zorgt voor de overbrenging. Er wordt nog gewerkt aan een close-ratio versie van deze transmissie, bedoeld voor de echte sportwagenfanaten. Middels diverse aanpassingen aan het motormanagement en uitlaatsysteem levert de V6-motor in de Evora zijn maximale vermogen van 280 pk bij 6.400 tpm. Het volledige koppel van 342 Nm komt vrij bij 4.700 tpm. De gasresponse is eveneens aangepakt. Vooral in het middentoerengebied is de motor meer afgestemd op dagelijks gebruik. De sprint van 0 naar 100 km/h moet in circa 5,0 seconden voltrokken zijn. En de topsnelheid bedraagt zo’n 260 km/h. Al deze cijfers zijn echter nog van toepassing op het prototype. Lotus denkt nog zes maanden nodig te hebben om de Evora volledig productiegereed te maken. De daadwerkelijke specificaties laten dus nog even op zich wachten. Wij verwachten overigens niet dat deze veel afwijken van de zojuist genoemde cijfers.

Meer hoogwaardige componenten
De ophanging is afkomstig uit de schappen van Bilstein, een merk die zijn sporen in de racerij heeft verdiend. Remschijven met een diameter van 350 mm vóór en 332 mm achter nemen de benodigde vertraging voor hun rekening. De remklauwen en zuigers zijn van het merk AP Racing. Het schoeisel is al jaren afkomstig van Yokohama. Het Japanse bandenmerk had in eerste instantie geen banden in z´n assortiment die voldeden aan de eisen van Lotus. Uitsluitend voor de Evora werd daarom een nieuwe band ontwikkeld. Deze banden worden gekenmerkt door de letters ‘LTS’ op de wang van iedere band. Vóór hebben ze de maat 225/40ZR18 en achter bevatten ze 255/40ZR19 breed rubber.

Dagelijks gebruik
Omdat Lotus graag nieuwe klanten wil aantrekken, hebben ze bij de ontwikkeling van de Evora een compromis gesloten tussen een echte sportwagen en een auto met een hoge mate van comfort. Het Britse merk bestempelt de nieuweling dan ook als 2+2 sportwagen. Want terwijl de meeste modellen uit de Lotus-stal zich veelal kenmerken door een stug geveerde (circuit)auto, is de Evora uitstekend geschikt voor dagelijks gebruik. Dat betekent dat er minimaal vier mensen in de auto kunnen plaatsnemen. De deuren zijn een stuk breder en groter uitgevoerd, wat de instap vergemakkelijkt. De bagageruimte is echter aan de krappe kant. Deze meet slechts 160 liter en herbergt eventueel een set golfclubs. Overigens is de kofferbak wel voorzien van een luchtkoelingsysteem, zodat je spullen niet te lijden hebben onder de hitte, afkomstig uit het motorcompartiment. Aan veiligheidstechnieken ook geen gebrek; ABS, traction control en een bandenspanningcontrole zijn standaard. En er is zelfs gedacht aan een ISOFIX-aansluiting voor een kinderstoeltje.

Luxe en comfort
Als je een auto dagelijks gebruikt eis je natuurlijk ook de nodige luxe aan boord. Een geheel nieuw ontwikkeld multimediasysteem door Alpine zorgt voor de nodige ontspanning. Via het zeven inch touch screen zijn allerlei features zoals het navigatiesysteem, audio/videosysteem, Bluetooth hands-free carkit en iPod-instellingen te bedienen. Het navigatiesysteem is zelfs uitneembaar als je bijvoorbeeld te voet verder wilt navigeren.

Convertible op komst
De Evora is de eerste auto die onderdeel maakt van een compleet nieuwe strategie. De komende vijf jaar wil Lotus namelijk meer auto’s op de markt brengen. Daarom kan de basistechniek van de Evora dienen voor meerdere modellen, waaronder een Evora cabriolet.

2.000 stuks per jaar
De productie van de Evora zal plaatsvinden op een geheel nieuwe assemblagelijn in de Lotus-fabriek in Hethel (Engeland). Om de auto tamelijk exclusief te houden worden er zo’n 2.000 exemplaren per jaar gebouwd. De Lotus Evora vindt in het voorjaar van 2009 zijn weg naar de showrooms. Europeanen kunnen nu al wel vast een bestelling plaatsen. Later zullen de verkopen op andere continenten van start gaan.
Redactie
Door Redactie

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Alle details van de nieuwe Lotus Evora
Alle details van de nieuwe Lotus Evora
Alle details van de nieuwe Lotus Evora
Alle details van de nieuwe Lotus Evora
Alle details van de nieuwe Lotus Evora
Alle details van de nieuwe Lotus Evora
Alle details van de nieuwe Lotus Evora
Alle details van de nieuwe Lotus Evora

Zoeken

Merk- & modeldossiers