Autonieuws

BMW 3-serie

BMW 330d BluePerformance voldoet aan EU6 norm

BMW is de eerste autofabrikant met een auto in het modellengamma die voldoet aan de emissienorm voor 2014. Het betreft een 330d BluePerformance die een concentratie van roetdeeltjes in de lucht uitstoot, die nagenoeg gelijk is als die in de buitenlucht.

BMW 330d BluePerformance voldoet aan EU6 norm

Om schadelijke emissies van voertuigen te beperken, stelt de Europese Commissie eisen aan de uitlaatgassen van personenauto’s. Momenteel dienen alle nieuwe auto’s die in aanmerking willen komen voor een typegoedkeuring, te voldoen aan de EU4 norm. Deze is sinds 1 januari 2005 van kracht waarbij auto’s slechts 0,025 gram fijnstof per gereden kilometer mogen uitstoten. Vanaf 1 september 2009 gaat de nieuwe, aangescherpte EU5 norm in. Deze norm is flink aangescherpt ten opzichte van de EU4 norm. De deeltjesuitstoot dient namelijk minimaal 80% lager te liggen. Maar de Europese Commissie is van plan om de eisen vervolgens nog verder aan te scherpen. Per september 2014 zal de EU6 norm zijn intrede doen.

Primeur voor BMW
BMW loopt alvast vooruit op deze strenge EU6 norm en heeft met de nieuwe BMW 330d BluePerformance een auto in huis die reeds voldoet aan deze eisen. Om dit te realiseren is de auto voorzien van een volledig nieuw ontwikkelde aluminium zescilindermotor met modernste inspuit- en turbotechniek, een oxidatiekatalysator, hoogst effectief roetfilter en een regeneratieve NOx-opslagkatalysator.

Prestaties
De BMW 330d BluePerformance is gebaseerd op de nieuwe BMW 330d. Deze nieuwe dieselmotor beschikt over diverse technieken uit het EfficientDynamics programma waardoor een behoorlijk vermogen wordt verkregen in combinatie met een gunstiger brandstofverbruik en lagere CO2-uitstoot. Zo beschikt de 330d BluePerformance over 245 pk en 520 Nm koppel. Een winst van 14 pk en 20 Nm ten opzichte van de huidige 330d. De acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/h bedraagt 6,1 seconden. Ondanks het toegenomen vermogen verbruikt de schone 330d BluePerformance slechts 5,7 liter per 100 km. Dat is 0,4 liter per 100 km minder dan de huidige generatie 330d. De CO2-uitstoot bedraagt 152 gram per gereden kilometer.

Pionier
Nadat BMW in 2004 als eerste autofabrikant ter wereld al onderhoudsvrije roetfilters uitleverde, zet BMW - binnen haar EfficientDynamics strategie - nu dus opnieuw een grote stap in de reductie van schadelijke emissies. Door EfficientDynamics uit te breiden met de BluePerformance techniek loopt BMW reeds vele jaren vooruit op de steeds strengere emissie-eisen.  

Najaar 2008
De BMW 330d BluePerformance is komend najaar leverbaar. Uiteraard zal de auto worden voorzien van de onlangs gepresenteerde vernieuwingen van de BMW 3-serie. Net als bij de overige gefacelifte 3-serie modellen zijn de prijzen nog niet bekendgemaakt. Deze volgen in oktober.

Redactie
Door Redactie
BMW 330d BluePerformance voldoet aan EU6 norm
BMW 330d BluePerformance voldoet aan EU6 norm

Mis geen belangrijk BMW-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Zoeken

Merk- & modeldossiers