Autonieuws

Gloednieuwe BMW 7-serie

Nieuwe technieken en innovatie vormen de basis van de compleet nieuwe BMW 7-serie. De nieuwe 7-serie is namelijk uitgerust met zeer veel veiligheidssystemen en elektronica en herbergt maar liefst 8 camera’s om de veiligheid te vergroten. De vijfde generatie 7-serie is een feit. En hoe.

De ontwerpers van BMW hebben de nieuwe 7-serie een duidelijk BMW-gezicht gegeven. Dat de auto deels geïnspireerd is op de CS conceptcar  van vorig jaar is goed te zien. Het is een truc die ontwerpers al langer gebruiken. Eerst met een extreme versie komen in de vorm van een conceptcar, om daarna het productiemodel iets minder extreem te maken. Dat alles uiteraard om de consument eerder gewend te laten raken aan het ontwerp. Het resultaat is in ieder geval een sportieve sedan, die absoluut klasse en elegantie uitstraalt.

Verbeterd iDrive-systeem
In het interieur zien we een ergonomisch vormgeven dashboard. Het is herkenbaar BMW waarbij duidelijke lijnen worden afgewisseld met prachtige materialen en oog voor detail. Het grote beeldscherm, dat maar liefst 10.2 inch (1,280 x 480 pixels) meet, herbergt het vernieuwde iDrive systeem. Dit systeem moet de minpunten van de eerste generatie iDrive vergeten en een nieuwe standaard zetten. Het systeem is uitgerust met een draaiknop waarmee je door diverse menu’s kunt navigeren. Daarnaast zijn er ook vrij programmeerbare knoppen waaronder je bijvoorbeeld je favoriete functies kunt plaatsen.

Black Panel
Nieuw in de autowereld is de komst van een volledig uit beeldscherm bestaand instrumentarium. De Mercedes S-klasse had al een klein beeldscherm tussen de tellers, maar bij de nieuwe 7-serie gebeurt echt alles op het scherm. BMW noemt dit het ‘Black Panel’ en geeft onder normale omstandigheden gewoon een analoge weergave van snelheid en andere traditionele gegevens weer. Daarnaast is het ‘Black Panel’ in staat om allerlei andere informatie te verschaffen, zoals informatie over het verkeer, klimaat, muziek en de telefoon.

Gloednieuwe motoren
Onder de kap vinden we vanaf de verkoopstart drie nieuwe motoren. Zo wordt er een nieuwe versie van de 3.0 liter 6-in-lijn motor met Twin-Turbo technologie geleverd. Deze motor is goed voor 326 pk en heeft een koppel van 450 Nm. Het model uitgerust met deze motor zal onder de naam 740i verkocht worden. De 750i krijgt een gloednieuwe 4.4 liter V8 mee, die ook over de Twin-Turbo technologie beschikt. Deze motor levert 407 pk en een koppel van 600 Nm en debuteerde onlangs in de X6. De motor geeft de grote sedan “vleugels” en zorgt voor een acceleratietijd van 5,2 seconden in het welbekende sprintje. Dat is net zo snel als de vorige generatie M3 Coupé (E46). De topsnelheid van beide modellen is begrensd op 250 km/h. Het verbruik ligt op 9,9 liter per 100 km voor de 740i en 11,4 liter/100 km voor de 750i. De benzinevarianten zijn ook nog leverbaar in een lange versie. De ‘L’ meet 14 cm extra, wat ten goede komt aan de beenruimte achterin.

Voorlopig één diesel
Naast de twee benzinevarianten zal de nieuwe 7-serie ook geleverd worden met een nieuwe 3.0 liter dieselmotor. De 6-in-lijn motor die geholpen wordt door een turbo met variabele turbine geometrie levert 245 pk. Het koppel bedraagt 540 Nm tussen de 1.750 en 3.000 toeren per minuut. De zescilinder dieselmotor realiseert aansprekende prestaties. Van nul naar honderd km/h verloopt in 7,2 seconden en de topsnelheid ligt op 245 km/h. Met 7,2 l/100 km is het verbruik keurig. Bovendien is het de allereerste diesel in het luxe segment die dankzij z´n CO2-uitstoot van 192 g/km een C-label verdiend heeft.

Versnellingsbak wedloop
BMW lijkt niet mee te doen aan de trend waarbij automaten steeds meer versnellingen krijgen. Toen de vorige 7-serie geïntroduceerd werd was het namelijk het eerste model met een zestraps automaat, waarmee de wedloop werd begonnen. Mercedes kwam een tijd later met een zeventraps automaat (7G-tronic) en tegenwoordig steelt Lexus de show met hun achttraps transmissie. BMW laat met de nieuwe 7-serie weten niet mee te doen en geeft de auto een beproefde zestraps automaat mee. De automaat is wel flink verbeterd, zo schakelt hij niet alleen sneller, maar ook comfortabeler en efficiënter.

Innovatie
Zoals we inmiddels gewend zijn bij een auto in deze klasse voorziet de fabrikant het model van de modernste technieken en innovaties. Dat levert weer de nodige nieuwe afkortingen op. Bij BMW is dit niet anders, de nieuwe Zeven beschikt maar liefst over een achttal camera’s die het leven van de bestuurder een stuk gemakkelijk maakt. Telt u mee; twee camera’s voor het Lane Departure Warning systeem wat in de gaten houdt of de bestuurder netjes op zijn rijstrook blijft. Twee camera’s voor het Lane Change Warning die ervoor zorgt dat de blinde hoek via een signaal in de buitenspiegel ‘zichtbaar’ wordt. Eén camera voor het Speed Limit Display welke de verkeersborden in de gaten houdt om de actuele maximum toegestane snelheidslimiet te tonen. Afsluitend nog drie camera’s voor het parkeren. Voor een uitgebreide uitleg van alle innovaties verwijzen wij u naar een speciaal artikel »

Veiligheidssystemen
Naast de grote hoeveelheid camera’s zijn er ook nog tal van veiligheidsystemen te melden. Het allesomvattende DSC (Dynamic Stability Control) omvat systemen als ABS, ASC (Automatic Stability Control), Trailer Stability Control, CBC (Cornering Brake Control), DTC (Dynamic Traction Control) en DBC (Dynamic Brake Control). Verder heeft de auto een actieve wielophanging met Intergral Active Steering en DDC (Dynamic Damping Control). Ook zijn de remmen uitgerust met de nieuwste systemen om de veiligheid te verhogen.

Debuut in oktober
De nieuwe BMW 7-serie zal voor het eerst te zien zijn op de Autosalon in Parijs. Deze opent in oktober van dit jaar haar deuren. Meer informatie over levering en prijzen zullen dan waarschijnlijk volgen.

Gerelateerde artikelen

M760Li xDrive: de Alpina B7 van BMW

Autonieuws
BMW M760Li xDrive
> Artikel lezen

'Mid-cycle facelift' voor BMW 7-serie in aantocht

Spyshots
'Mid-cycle facelift' voor BMW 7-serie in aantocht
> Artikel lezen

Diamanten-inleg voor BMW 750Li Individual

Autonieuws
BMW 750Li xDrive Individual
> Artikel lezen

BMW viert jubileum 7-serie met Edition 40 Jahre

Autonieuws
BMW viert jubileum 7-serie met Edition 40 Jahre
> Artikel lezen

100 keer BMW Individual 7-serie The Next 100 Years

Autonieuws
BMW Individual 7 Serie THE NEXT 100 YEARS
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.