Autonieuws

Productiemodel Saab 9-4X ondergaat tests

Eind dit jaar zal de productieversie van de Saab 9-4X worden worden gepresenteerd. De strakgelijnde crossover annex SUV zal worden gebaseerd op de eerder gepresenteerde 9-4X BioPower Concept. Saab hoopt veel orders te schrijven op basis van zijn uiterlijke eigenschappen en innovatieve XWD-vierwielaandrijving.

Tijdens de NAIAS in Detroit (afgelopen januari) presenteerde Saab de spannende 9-4X BioPower Concept. Het betrof een SUV-crossover waarmee het Zweedse merk de strijd wil aangaan met de Mercedes-Benz GLK, Audi Q5, BMW X3 en Volvo XC60. Als we onze fotograaf moeten geloven, krijgt de productieversie van de 9-4X verdacht veel trekjes van het studiemodel. Op de foto’s komen de contouren van de carrosserie inderdaad grotendeels overeen. Helaas worden de details nog voldoende bedekt om een volledige conclusie te trekken.

Succes vereist
Op de Nürburgring wordt het model - met de codenaam GMT168 - grondig aan de tand gevoeld. Saab haalt alles uit de kast om de 9-4X tot een succesvolle auto te maken. Dat moet ook wel, want z´n grote broer 9-7X is bepaald geen verkoopwonder. Om de verkoopstatistieken - en de verloren inkomsten - op te vangen, moet het ditmaal in één keer goed. De auto zal beschikken over de geavanceerde XWD-vierwielaandrijving, waarbij het vermogen over de voor- en achteras wordt verdeeld. Maar ook de achterwielen worden afhankelijk van elkaar van een hoeveelheid kracht voorzien. BMW kent met Dynamic Performance Control een soortgelijk systeem. Een zestrapsautomaat zorgt voor wisseling van de verzetten. Het onderstel wordt gedeeld met de komende Cadillax BRX.

Motorengamma
Het pallet aan motoren zal bestaan uit verschillende benzinevarianten. De 250 pk sterke dieselmotor zal waarschijnlijk ook beschikbaar worden. Of de BioPower-krachtbron ook in de prijslijsten wordt opgenomen is niet bekend, maar lijkt ons wel aannemelijk.

Onthulling eind 2008
Eind dit jaar wordt officieel het doek van het productiemodel van de Saab 9-4X getrokken. In het najaar van 2009 staat ´ie bij de dealers. De bouw zal plaatsvinden in de fabriek te Ramos Arizpe (Mexico).

Gerelateerde artikelen

Laatste modellen Saab onder de hamer

Autonieuws
Laatste modellen Saab onder de hamer
> Artikel lezen

Saab 9-4X prijst zichzelf uit de markt

Autonieuws
Saab 9-4X prijst zichzelf uit de markt
> Artikel lezen

Saab 9-4X eindelijk officieel onthuld

Autonieuws
Saab 9-4X eindelijk officieel onthuld
> Artikel lezen

Officieel: Saab 9-4X BioPower Concept

Autonieuws
Officieel: Saab 9-4X BioPower Concept
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.