Autonieuws

Audi R8: eerste full LED-koplampen

De Audi R8 wordt de eerste auto die kan worden uitgerust met volledige LED-koplampen. Een aantal van 54 lichtgevende diodes worden - naast de koplampen - ook gebruikt voor de richtingaanwijzers, verstralers en de bermverlichting.

Voordat de lancering van LED-technologie in koplampverlichting toegepast kon worden in auto’s voor de openbare weg, moest Audi eerst goedkeuring krijgen van de Europese Unie. Na ondertekening van deze goedkeuringsverklaring kon Audi met de nieuwe volledige LED-koplampen haar verlichtingsstrategie verder uitbreiden.

Verbeterde meetkunde
De lichtgevende diodes werden al eerder toegepast in de achterlichten, evenals de remlichten en de dimlichten. Begin 2003 begon Audi deze halfgeleidertechnologie aan de voorzijde van een aantal conceptcars toe te passen. In datzelfde jaar introduceerde Audi een strook-vormige mistlamp tijdens de Motorshow in Detroit. Vervolgens zagen we op de Autosalon van Genéve dat het studiemodel Nuvolari quattro was voorzien van de eerste volledige LED-koplampen. Door de sterke verbeteringen aan de lichtbron en de koplampmeetkunde is het toepassen van volledige LED-verlichting in koplampen van een productieauto een feit. De Audi R8 is de eerste productieauto die verkrijgbaar is met deze innovatieve technologie.

Voordelen

De voordelen van LED-techniek zijn een lager energieverbruik en het uitstralen van een lichtkleur die sterk overeenkomt met echt daglicht. LED-verlichting vergroot tevens het contrast van de omgeving, zodat de bestuurder beter onderscheidt kan maken tussen verschillende objecten. Ook kunnen onze ogen LED-verlichting beter verdragen, waardoor minder snel vermoeiende ogen ontstaan. Met als gevolg dat het comfort en de veiligheid toeneemt.

Prijs
De Audi R8 kan uitgerust worden met volledige LED-koplampen tegen een meerprijs van € 3.590,-.

Gerelateerde artikelen

Audi R8 Audi Sport Edition: durf jij?

Autonieuws
> Artikel lezen

'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'

Autonieuws
'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'
> Artikel lezen

Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts

Autonieuws
Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts
> Artikel lezen

Avontuur elektrische Audi R8 e-tron al weer voorbij

Autonieuws
Avontuur elektrische Audi R8 e-tron al weer over
> Artikel lezen

Audi presenteert R8 V10 RWS mét achterwielaandrijving

Autonieuws
Audi presenteert R8 met achterwielaandrijving
> Artikel lezen

Geen opvolger, wel nog een facelift voor Audi R8

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.