Autonieuws

Productie Donkervoort D8 GT van start

Donkervoort Automobielen in Lelystad is gestart met de productie van de D8 GT; de eerste dichte Donkervoort ooit. In augustus kunnen kopers de eerste GT’s afhalen. Donkervoort wil jaarlijks 25 exemplaren van de D8 GT gaan produceren.

Ervaringen uit de racerij hebben de basis gelegd voor de D8 GT. Het doel was om een dichte auto te produceren en daarmee de aerodynamica te verbeteren. In 2004 en 2005 werden de eerste experimenten uitgevoerd. Vervolgens werd op de Nordschleife van de beroemde Nürburgring in Duitsland tweemaal het ronderecord voor straatauto’s neergezet. De recordauto was voorzien van een hardtop, die de aerodynamica fors verbeterde. Voortbordurend op deze ervaringen werd in 2007 de D8 GT concept - inclusief een vast dak en vleugeldeuren - geïntroduceerd tijdens de Autosalon van Genève. Na enthousiaste reacties van pers en publiek werd er een jaar lang gewerkt aan een productierijpe versie. 

Wezenlijk anders 
Niet alleen het coupédak en de vleugeldeuren van de D8 GT verschillen van de ‘open’ D8 variant. Zo is het voorste gedeelte van het chassis anders en is de volledige neuspartij gewijzigd ten behoeve van een betere aerodynamica. De koplampen zijn geïntegreerd in de carrosserie en grote openingen zorgen voor meer koeling. Door een bredere wielophanging is de wielbasis met acht centimeter toegenomen. De Tarox-remmen zijn speciaal voor de D8 GT ontwikkeld. En ook de lichtgewicht 17 inch wielen worden speciaal voor de GT gemaakt.

Andere milieubenadering
Terwijl andere autofabrikanten hun modellen een lagere CO2-waarde willen laten uitstoten door middel van technische ontwikkelingen aan de onder andere de motor, het inlaat- of het uitlaatspruitstuk, benadert Donkervoort deze milieubijdrage op een heel andere manier. Door het dak en de deuren van de GT uit carbon te vervaardigen, komt het totale gewicht slechts op 650 kg. Het resultaat van een lagere CO2-uitstoot wordt op deze manier bereikt. Tevens voldoet de D8 GT aan de strengste emissie-eisen. Het dak van de coupé is zelfs lichter dan het stoffen dak en de stoffen deuren van een conventionele Donkervoort D8. De stijfheid van de sportauto is ook toegenomen door het nieuwe dak. Geïntegreerde crashboxen en extra aangebrachte verstevigingen in de balken van de carrosserie dragen bij aan een verbeterde passieve veiligheid. Donkervoort beweert dat de D8 GT de lichtste coupé ter wereld is.

Eerste acht uitverkocht
De D8 GT is leverbaar in een versie met 180, 210 en 270 pk en heeft een prijskaartje van € 110.000,- tot € 185.000,-, afhankelijk van de gekozen uitvoering en opties. De eerste acht productie-exemplaren zijn reeds verkocht. Geleidelijk zal de productie opgevoerd worden naar 25 stuks per jaar.

Gerelateerde artikelen

Ronderecord voor Donkervoort op Nordschleife

Autonieuws
Ronderecord voor Donkervoort op Nordschleife
> Artikel lezen

Donkervoort komt met een coupé: D8 GT

Autonieuws
Donkervoort komt met een coupé: D8 GT
> Artikel lezen

Eerste Donkervoort D8 GT afgeleverd

Autonieuws
Eerste Donkervoort D8 GT afgeleverd
> Artikel lezen

Donkervoort viert overwinning met speciale D8

Autonieuws
Donkervoort viert overwinning met speciale D8
> Artikel lezen

Het nieuwe Donkervoort Classic Jack: slechts 80 stuks

Lifestyle & design
Warme kraag
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.