Autonieuws

Dieselprijs wederom fors hoger

Deze week is de dieselprijs wederom fors gestegen. Vanaf nu is de adviesprijs vastgesteld op 1,42 euro wat erop neerkomt dat de prijs in een maand tijd met een dubbeltje gestegen is. Vooral de sterke vraag naar diesel, maar ook de maatregelen van de overheid drijven de dieselprijs steeds verder op.

Kunt u het zich nog herinneren dat de dieselprijs onder de 60 eurocent lag? En dat is nog niet eens zo lang geleden. Enkele jaren geleden werd de prijsstijging van diesel ingezet en die gaat vooral dit jaar onverminderd door. Na de zoveelste prijsstijging de afgelopen maanden is de dieselprijs nu wederom naar recordhoogte gestegen (1,42 euro). Daarmee wordt het verschil tussen een liter diesel en een liter benzine steeds kleiner. Het verschil bedraagt momenteel nog ´maar´ 20 eurocent.

Reden tot stijging
De reden dat diesel zo hard stijgt heeft enerzijds te maken met de vraag naar deze brandstof. Door beperkingen in de raffinage capaciteit lijkt het erop dat dieselolie steeds schaarser wordt. Bovendien wordt de vraag ook steeds groter. Zo is in Nederland meer dan 50 procent van alle getankte brandstof diesel. Naast vraag en aanbod is ook de overheid (grote) veroorzaker van hogere dieselprijzen door een steeds zwaardere accijnsdruk. De accijns op een liter diesel gaat per 1 juli met drie eurocent per liter omhoog en op 1 januari 2009 komt daar nog een cent bovenop. Daarmee wordt, in de toekomst, het verschil tussen de diesel- en benzineprijs nog kleiner.

Overheid moet maatregelen nemen aldus UnitedConsumers
UnitedConsumers vindt dat de overheid maatregelen moet treffen. "Het zou passend zijn als de overheid, die met 19 procent BTW voor 1/5 fors mee profiteert van deze prijsstijgingen, deze extra BTW inkomsten, middels brandstofaccijns verlaging aan de consument laat terugkomen. Dat kost de overheid niets, en maakt de consument gelukkig, en het maakt de Nederland minder recessie gevoelig", aldus Van Selms van UnitedConsumers. Wij kunnen ons hier alleen maar bij aansluiten.

Gerelateerde artikelen

Fast & Furious krijgt geanimeerde spin-off op Netflix

Autonieuws
> Artikel lezen

Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury nu officieel

Autonieuws
> Artikel lezen

Nog een SUV erbij voor Skoda: de Kamiq

Autonieuws
> Artikel lezen

Wat kosten deze 5 elektrische auto’s als occasion?

Autonieuws
Wat kosten deze 5 elektrische auto’s als occasion?
> Artikel lezen

Schrijft VW historie met deze Pikes Peak-racer?

Autonieuws
> Artikel lezen

Maak kennis met de Mercedes-Benz A-klasse Sedan

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.