Autonieuws

Subaru & Toyota ontwikkelen compacte sportauto

Suburu en Toyota werken samen aan de ontwikkeling van een compacte sportauto. De samenwerking tussen beide fabrikanten wordt intensiever en eind 2011 zal het eerste tastbare bewijs daarvan op de weg moeten komen. Het betreft een compacte sportauto die zowel door Toyota als door Subaru op de markt wordt gebracht.

Drie Japanse autofabrikanten gaan hun krachten méér bundelen dan al het geval was. Fuji Heavy Industries (FHI/Subaru), Toyota Motor Corporation (TMC) en Daihatsu Motor Co. (Daihatsu) gaan nog nauwer samenwerken op het gebied van research en ontwikkeling, terwijl de producten beter op elkaar worden afgestemd. De samenwerkingsovereenkomst die in oktober 2005 werd gesloten tussen FHI en TMC resulteerde inmiddels al onder meer in de fabricage van Toyota’s op een productielijn van de Subaru-fabriek in Noord-Amerika, alsmede in de productie van de Subaru Justy voor de Europese markt op OEM-basis door Daihatsu. Uit het feit dat Toyota Motor Corporation zijn belang in Fuji Heavy Industries zal vergroten van 8,7 naar 16,5 procent spreekt niet alleen vertrouwen, maar biedt voor Subaru ook tal van mogelijkheden om in de nabije toekomst te expanderen onder handhaving van haar eigen identiteit.

Sportwagen met boxermotor
Eind 2011 zal er uit de nieuwe fabriek een compacte, achterwielaangedreven sportwagen met Subaru boxermotor rollen, die in samenwerking met Toyota zal worden ontwikkeld en die zowel onder de merknaam Toyota als Subaru op de markt wordt gebracht. Eerder al, eind 2010, zal Toyota FHI gaan voorzien van een compacte auto als aanvulling op Subaru’s leveringsprogramma. Nóg iets eerder, in de loop van de tweede helft van volgend jaar, zal Toyota-dochter Daihatsu onder OEM-productie kleine modellen aan Subaru voor de Japanse markt gaan leveren, alsmede een versie van de Daihatsu “Coo”. Fuji Heavy Industries is uiterst positief gestemd over de uitbreiding van de samenwerking, daar deze krachtenbundeling ervoor zorgt dat Subaru straks een nog breder modellenpalet kan aanbieden.

Gerelateerde artikelen

Prijskaartjes voor vernieuwde Toyota Aygo

Autonieuws
> Artikel lezen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

Doek getrokken van nieuwe Subaru Forester

Autonieuws
> Artikel lezen

Subaru geeft gesjoemel met verbruikcijfers toe

Autonieuws
Subaru geeft gesjoemel met verbruikcijfers toe
> Artikel lezen

Eerste blik op nieuwe Toyota Auris Touring Sports

Spyshots
> Artikel lezen

Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje

Autonieuws
Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.