Autonieuws

Seat terug in zwarte cijfers

Seat heeft de financiën boven verwachting goed op orde. Dat blijkt uit de jaarcijfers, die donderdag 27 maart gepresenteerd zijn op Seat’s thuisbasis in het Spaanse Martorell. Vorig jaar boekte Seat 44 miljoen euro winst, terwijl in 2006 nog verlies werd genoteerd. Volgens Seat-topman Erich Schmitt noteert het concern zelfs al een jaar eerder dan verwacht zwarte cijfers.

In 2006 zat SEAT op een verlies van 92 miljoen euro. Dankzij een verbeterde bedrijfsefficiency, waarin flink is geïnvesteerd, en een bescheiden plus in de verkopen heeft de Spaanse fabrikant de wind in de rug gekregen. Vorig jaar zijn 431.000 SEAT’s verkocht. In 2006 waren dat er 429.300. In 2018 wil SEAT de productie bijna verdubbeld hebben naar 800.000 auto’s, waarbij het merk tevens kijkt naar mogelijkheden in markten buiten Europa, zoals China en Zuid-Amerika. Op dit moment begint SEAT vooral in Centraal- en Midden-Europa meer en meer voet aan de grond te krijgen. De verkopen plusten daar 27,3 procent met als grote uitschieter Polen (70,6 procent).

Nieuwe modellen
Tot aan 2018 zal Seat maar liefst veertig nieuwe modellen presenteren. De eerste daarvan is de compleet nieuwe Ibiza die vanaf mei leverbaar is. Bovendien wordt er binnenkort een besluit genomen over de komst van een productiemodel op basis van de conceptcar Tribu. Eveneens belangrijk is de komst van een nieuw D-segment model dat eind dit jaar als sedan en als stationwagon debuteert en de concurrentie met de Volkswagen Passat, Ford Mondeo en Mazda6 aan moet gaan. Kortom, Seat ziet de toekomst opgewekt tegemoet.

Gerelateerde artikelen

Glimp van SEAT's familie-SUV Tarraco

Autonieuws
SEAT's familie-SUV krijgt de naam...
> Artikel lezen

Nieuw generatie Seat Leon mag buitenspelen

Spyshots
> Artikel lezen

Eerste model van opzichzelfstaand Cupra is ontketend

Autonieuws
> Artikel lezen

Zelfstandig Cupra geeft meteen gas met 4 auto's

Autonieuws
Zelfstandig Cupra geeft meteen gas met 4 auto's
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.