Autonieuws

Sportieve diesel: Seat Ibiza Cupra D

De Seat Ibiza Cupra wordt al eerste geïntroduceerd als diesel. Met een 160 pk sterke 1.9 TDI moet de Ibiza Cupra D net zulke goede prestaties mogelijk leveren als met later te introduceren benzinemotor.

Dat de huidige dieselmotoren bepaald niet langzaam zijn blijkt wel uit het feit dat Seat haar topmodel van de Ibiza uitrust met een dieselmotor. Seat, dat bekend staat om haar sportieve imago, laat daarmee duidelijk zien dat sportief dieselrijden ook leuk kan zijn.

De prestaties doen (bijna) niet ten onder aan de later te introduceren Ibiza Cupra met benzinemotor. Het vermogen van 160 pk is natuurlijk behoorlijk veel voor een dieselmotor en maakt het dan ook mogelijk om in 7,6 seconden naar 100 km/h te sprinten. De topsnelheid ligt op 220 km/h. Om al dit vermogen een beetje goed te verdelen over de versnellingen heeft Seat gekozen voor een zesversnellingsbak. Grote voordeel van de toepassing van een dieselmotor is het verbruik. Volgens fabrieksopgave moet de Ibiza Cupra D genoegen nemen met 5,4 liter op 100 km, in de praktijk zal dit echter wel wat minder gunstig zijn maar veel zuiniger dan een benzine is hij sowieso.

Het rijden wordt veraangenaamd door een aantal mooie systemen. Neem bijvoorbeeld DSR, ofwel Dynamic Steering Response, een uitgekiende afstelling van onderstel met computergestuurde stuurbekrachtiging. Verder beschikt de Ibiza Cupra D over ABS en Traction Control. Stilstaan is geen probleem, de gemonteerde Brembo remmen bieden voldoende remkracht. Mocht het toch fout gaan dan wordt je opgevangen door diverse airbags.

Bij sportieve prestaties hoort een sportief uiterlijk, en als iemand begrijpt hoe dat zit, dan is het Seat wel. De Cupra- en Topsportmodellen zien er altijd sportief en lekker dik uit en zo ook deze Ibiza Cupra D. Een dikke voorbumper met grote luchtinlaten zorgen voor een betere ademhaling maar geven de Ibiza ook een supersportieve uitstraling. Verder zien we een honingraatgrille, een nieuwe achterbumper, een ovalen uitlaatpijp en natuurlijk de nodige Cupra logootjes. Het contact met de weg wordt gegarandeerd door dikke 17" wielen met 205/40 R17 banden.

Ook het interieur is niet vergeten. De zwarte bekleding, witte wijzerplaten en rode stiknaden maken het geheel compleet. Een leuk detail is de rode leren streep bovenaan het stuur. Dit verwijst rechtstreeks naar de racerij.

Al op de Salon van Genève, maart 2004, introduceerde Seat deze Ibiza Cupra D. Vanaf heden is de auto leverbaar en heeft Seat de prijzen vastgesteld. De prijs van Ibiza Cupra met 160 pk TDI bedraagt € 27.495,-. Of je met deze Cupra D net zoveel plezier kunt beleven als met de benzineversie blijft de vraag. Toeren maken en een lekkere uitlaatbrul is toch erg mooi met een auto als deze. In een rij-impressies gaan wij nader kennis maken met de Ibiza Cupra D en gaan dan op zoek naar het antwoord op deze vraag!

Gerelateerde artikelen

Vernieuwde Seat Ibiza heeft een prijskaartje

Autonieuws
Prijzen Seat Ibiza
> Artikel lezen

Seat Ibiza Cupra weer even sterk als Polo GTI

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Seat Ibiza vanaf € 15.900,-

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.