Autonieuws

Meer details compacte Toyota iQ

De Toyota iQ is een kleine en compacte hatchback. De iQ gaat nog dit jaar in productie en er moeten per jaar ongeveer 100.000 verkocht gaan worden, aldus Toyota.

De iQ is ontworpen in Japan volgens de J-factor wijze. Toyota legt de J-factor uit als het aspect van Japanse orginaliteit en kwaliteit dat voor een moderne en aantrekkelijke vormgeving zorgt. Een leuke marketingbenaming voor het uiterlijk van de iQ. Het resultaat is een compacte auto die groter wil lijken. De iets wat hoekige koplampen worden afgewisseld met gladde en ronde vormen. De 16 inch grote vijfspaaks wielen zetten het ontwerp kracht bij en vullen de wielkasten goed. Binnenin wordt de aandacht gelijk getrokken door de V-vormige middenconsole en het opvallend sportief vormgegeven stuur.

Innovatieve ruimtebesparing
Met zijn lengte van slechts 2,98 meter biedt de iQ ruimte aan drie volwassenen plus een kind of bagage. Zijn wielbasis van iets meer dan twee meter zorgt ervoor dat er toch voldoende ruimte aan boord is voor zijn passagiers. Ook heeft Toyota een aantal innovatieve manieren gebruikt om nog meer ruimte te creëren. Zo laat Toyota ons weten dat de iQ een nieuw differentieel heeft dat motorruimte bespaart. Verder is de iQ uitgerust met een platte brandstoftank en zijn de schokdempers naar achteren geplaatst. Ook zorgde een hogere plaatsing van het stuur, dunnere stoelen een een asymmetrisch vormgegeven dashboard voor meer interieurruimte.

Dit jaar nog in productie
Welke motoren er leverbaar worden in de iQ wil Toyota nog steeds niet zeggen. Wel dat het gaat om één óf twee benzinemotoren en één diesel. De CO2-uitstoot van de wagen zal rond de 100 gram per km liggen voor de basisversie. Eind dit jaar gaat de iQ in productie en niet veel later zal het model ook bij de dealersstaan. De productie van de nieuwe compacte Toyota zal plaatsvinden in Japan. Na een jaar verwacht Toyota er ongeveer 100.000 stuks verkocht te hebben.

Gerelateerde artikelen

Elektrische Toyota iQ EV in Genève

Autonieuws
Elektrische Toyota iQ EV in Genève
> Artikel lezen

Elektrische Toyota iQ steeds dichterbij

Autonieuws
Elektrische Toyota iQ steeds dichterbij
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.