Autonieuws

Imperia herleeft met een hybride sportauto

Het Belgische Green Propulsion blaast het merk Imperia weer leven in. Het van oorsprong eveneens Belgische Imperia zal met een snelle hybride onder de naam GP Roadster op de markt komen.

Het in 2001 opgerichte Green Propulsion houdt zich vanaf de start van het bedrijf al bezig met het ontwikkelen van milieuvriendelijk vervoer. Zo hebben ze onder andere al een elektrische motor, een elektrische en hybride mircobus, een hybride Renault Kangoo en een hybride stadsbus ontwikkeld. Ze kochten de rechten van Imperia dan ook met het idee om een gloednieuwe hybride auto aan de man te brengen. Dit vanwege de geschiedenis van Imperia op het gebied van hybrides.

Geschiedenis Imperia
Het merk Imperia zag in 1904 het levenlicht in het Belgische Luik. Het merk was in haar beginjaren druk bezig te innoveren en te racen. Zo kwam Imperia in 1905 met de eerste hybride auto ter wereld. Deze wagen werd destijds ook wel de ‘petro-electric’ car genoemd. Helaas bracht de eerste wereldoorlog niet veel goeds voor het merk. De fabriek werd leeggeroofd en na de oorlog kwam Imperia maar moeilijk op gang. De Nederlandse eigenaar kreeg het merk weer op de rit met het maken van een nieuwe serie van lichte sportwagens. Midden jaren dertig begon het merk ook luxe wagens te maken. Na WOII maakt het merk alleen nog Adlers en Standard Vanguards in licentie. Toen Standard zelf een fabriek in België opende was het gedaan voor Imperia en moest het eind jaren vijftig haar deuren sluiten.

GP Roadster
Maar het lijkt toch weer goed te komen met Imperia. De eerste levenstekenen van de nieuwe Imperia zijn computertekeningen van de GP. De Imperia GP Roadster - zoals hij voluit heet - moet nog dit jaar het levenlicht zien. De GP is een hybide auto die gebruik maakt van een 136 pk sterke elektromotor én een benzinemotor met 176 pk. Deze twee motoren kunnen afzondelijk van elkaar werken om zo voor een nog lager verbruik te zorgen. Zo is het dus ook mogelijk om alleen de elektromotor te gebruiken. De accu die de elektromotor gebruikt kan ook thuis in vier uur weer opgeladen worden.

Sneller dan een 911
Dat het hybride rijden geen afbreuk hoeft te doen aan de prestaties laat de GP goed zien. Nul naar honderd kilometer per uur doet hij in hybride-mode (benzine- en elektromotor) in slechts 4,8 seconden. Wanneer alleen de elektromotor gebruikt wordt is dit nog steeds slechts 7,1 seconden. Een kilometer met staande start doet de wagen in 22 seconden, want sneller is dan bijvoorbeeld een Porsche 911 Carrera S.

Vijftig stuks per jaar
Green Propulsion wil nog dit jaar beginnen met de verkoop van de hybride. De Imperia GP Roadster moet rond de € 85.000,- gaan kosten. Green Propulsion hoopt er per jaar zo’n 50 exemplaren van te maken.

Gerelateerde artikelen

BMW België geeft primeurtje weg bij online configurator 8-serie

Autonieuws
> Artikel lezen

Roadtripp'n doe je het beste met deze auto's als metgezel

Autonieuws
Roadtripp'n doe je het beste met deze auto's als metgezel
> Artikel lezen

Zo combineren échte mannen werk en privé

Autonieuws
Zo combineren échte mannen werk en privé
> Artikel lezen

Nieuwe Skoda Octavia (Combi) naar buiten

Spyshots
> Artikel lezen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.