Autonieuws

CO2-taks vervangt mogelijk BPM

Staatssecretaris De Jager wil de BPM vervangen door een aanschafbelasting die gebaseerd wordt op CO2-uitstoot. Daarbij komt het erop neer dat ´vuile´ auto´s meer belasting moeten betalen dan ´schone´ auto´s. De Jager wil hiermee een eenduidige BPM-berekening.

In het televisieprogramma Buitenhof deed De Jager deze uitspraken. Hij liet bovendien weten graag overleg te willen voeren met BOVAG en RAI om zodoende ook hun mening mee te kunnen nemen in de overweging. Zijn idee is om de BPM volledig te vervangen door een aanschafbelasting die is gebaseerd op de CO2-uitstoot van de aan te schaffen auto. Nu is het zo dat er over een auto BPM wordt betaald en afhankelijk van het energielabel wordt daar nog eens een extra korting dan wel boete opgelegd. Bovendien zal vanaf 1 april een extra belasting worden ingevoerd voor diesels die meer dan 4 milligram fijnstof per km uitstoten. Volgens De Jager is dit systeem onoverzichtelijk geworden en hij pleit dan ook voor een compleet nieuw systeem.

Reactie van BOVAG en RAI
In een reactie laat BOVAG weten vóór vergroening van autobelastingen te zijn, maar woordvoerder Paul de Waal wijst erop dat de maatregel echt milieu-effect moet hebben en ´budget-neutraal´ moet uitpakken- geen verkapte belastingverhoging dus. ´In het Belastingplan 2008 hebben we al 500 miljoen euro extra om de oren gehad onder het mom van groene maatregelen´, aldus De Waal. Bovendien laat BOVAG weten dat de aanschafbelasting – in welke zin dan ook – compleet verdwenen moet zijn wanneer de kilometerheffing wordt ingevoerd. Koos Burgman, algemeen directeur BOVAG voegt daar aan toe:’De aankondiging van de staatssecretaris dat de BPM erg ingewikkeld is geworden door de recente aanpassingen ten behoeve van slurp- en roettax delen wij volledig en dat de staatssecretaris van de Tweede Kamer snel met een visie moeten komen op vergroening van de autobelastingen is ons bekend. Daar praten we als BOVAG en RAI Vereniging ook al over mee.’ In de aanloop naar de introductie van een prijs per gereden kilometer gebaseerd op tijd, plaats en milieukenmerken, vinden BOVAG en RAI Vereniging echter de keuze van de staatssecretaris om ingrijpende structuurwijzigingen door te voeren in de BPM te veel van het goede. ‘Ten aanzien van het lot van de BPM zijn we heel duidelijk’ aldus Peter Janssen, ‘die willen wij volledig afgebouwd zien als de kilometerprijs wordt ingevoerd’. Bron: deBOVAGkrant & RAI

Gerelateerde artikelen

Nieuwe BMW 8-serie officieel: dit moet je alvast weten

Autonieuws
> Artikel lezen

Aston Martin DBS Superleggera doet kiekeboe

Autonieuws
> Artikel lezen

Pikes Peak Hill Climb: wat is dat nu precies?

Autonieuws
Pikes Peak Hill Climb: wat is dat nu precies?
> Artikel lezen

Bentley gaat voor Pikes Peak-record met Bentayga

Autonieuws
Bentley gaat voor Pikes Peak-record met Bentayga
> Artikel lezen

Mercedes EQ C prototype wil graag opvallen

Spyshots
Mercedes EQ C prototype wil graag opvallen
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.