Autonieuws

Mini John Cooper Works (Clubman): 211 pk

We kennen allemaal de Mini Cooper en Clubman met John Cooper Works sportpakket. Maar de echt sportieve versie ontbrak nog. Op de Autosalon van Genève debuteren de geheel door John Cooper Works onder handen genomen Cooper en Clubman. Onder de motorkap ligt niet minder dan 211 pk.

John Cooper Works is sinds kort integraal onderdeel geworden van het merk Mini. De Britse tuner is daarmee niet langer Mini´s huistuner, maar een onderdeel van het BMW-concern. Daarmee wordt het label naar een hoger plan getild. Het eerste resultaat van de integratie van JCW vinden we in de vorm van de Mini John Cooper Works en de Mini John Cooper Works Clubman. Beide modellen kenmerken zich door een sportief in- en exterieur, een aangepast onderstel en een motor met een specifiek vermogen van 132 pk per liter. De twee nieuwe modellen worden verkrijgbaar naast de reeds bestaande John Cooper Works Tuning Kit, welke als accessoire leverbaar blijft voor de MINI Cooper S.

Autosport-ervaring uit de Mini Challenge
In de Mini Challenge nemen diverse John Cooper Works Challenge-modellen het op het circuit tegen elkaar op. Dankzij deze circuitervaring heeft Mini veel kennis opgedaan. Volgens de fabrikant is die kennis verwerkt in deze twee nieuwe JCW-modellen. Dat zien we onder meer terug in het onderstel met aangepaste veren en dempers, de speciale high-performance remmen en de lichtgewicht 17 velgen. Maar ook het speciale uitlaatsysteem en de aangepaste handgeschakelde zesbak zijn grotendeels afgeleid van de circuitauto´s van Mini.

Viercilinder turbomotor
Het kloppende hart onder de motorkap profiteert eveneens mee van de autosportervaring. De 1.6 liter viercilinder turbomotor is bekend uit de Cooper S (175 pk) maar is op tal van punten geoptimaliseerd. De direct ingespoten motor heeft een verbeterde in- en uitlaat, een aangepast luchtfilter en een hogere turbodruk. Het vermogen van maar liefst 211 pk en het koppel van 260 Nm worden op de voorwielen overgebracht. Dankzij de turboboost kan de motor (kortstondig) beschikken over een koppel van 280 Nm. Dat alles resulteert in een 0-100 km/h sprint in 6,5 seconden voor de hatchback en 6,8 seconden voor de Clubman. De topsnelheid ligt voor beide modellen op 238 km/h. Daarmee heeft Mini eindelijk prestaties weten te bewerkstelligen die passen bij het kart-achtige karakter van de auto´s. Bovendien maakt Mini het de concurrentie hiermee erg moeilijk.

Sportief in- en exterieur
Zowel het interieur als het exterieur werden aangepast aan deze prachtige prestaties. Aan de buitenzijde zien we een aangepast grille, een specifiek ontworpen voorbumper en zijskirts. Maar ook een spoiler op de achterklep, een aangepaste achterbumper en de eerder genoemde 17 inch lichtmetalen wielen stralen absolute sportiviteit uit. Het interieur wordt gekenmerkt door Recaro-sportstoelen die naar wens bekleed worden met leer, alcantara of een combinatie van beide. Standaard zijn sierstrips gemonteerd die zijn uitgevoerd in piano-lak. Naar wens kunnen deze strips ook in carbon worden uitgevoerd. Aan luxe en comfort ontbreekt het evenmin. Zo kunnen kopers kiezen voor een 6,5 inch TFT-scherm met geintegreerd audio-/navigatiesysteem en een aansluiting voor een iPod of MP3-speler.

Productie in Oxford
Vanaf augustus zullen de Mini John Cooper Works en Mini John Cooper Works in productie worden genomen. De motoren worden gebouwd in Hams Hall in Engeland waarna de auto’s in de Mini-fabriek in Oxford van de gewone productielijn rollen. Vanaf augustus 2008 maakt het MINI John Cooper Works label zijn opwachting in de Nederlandse showrooms. Het ligt in de lijn der verwachting dat er op termijn ook een John Cooper Works-versie van de op stapel staande nieuwe Mini Cabriolet zal komen.

Gerelateerde artikelen

MINI Hatchbacks en Cabrio bijgepunt en zuiniger

Autonieuws
> Artikel lezen

MINI Electric Concept: geruisloze stadsrakker

Autonieuws
> Artikel lezen

Moderne MINI brengt ode aan vroegere 1275 GT

Autonieuws
> Artikel lezen

'Mid cycle impulse' voor MINI 5-deurs op til

Spyshots
> Artikel lezen

Speciale MINI voor Prins Harry en Meghan Markle

Autonieuws
Speciale MINI voor Prins Harry en Meghan Markle
> Artikel lezen

Elke MINI een John Cooper Works met 'OABJCW'

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.