Autonieuws

De mucslecar herboren: Dodge Challenger SRT8

Begin 2006 presenteerde Dodge in de VS de Challenger Concept Car. Dodge liet daarmee zien hoe zij denken over de reïncarnatie van de All American Musclecar uit de jaren ´60. Nu toont Dodge de productieversie die luistert naar de naam Challenger SRT8. Maar Dodge heeft helaas slecht nieuws voor ons, de auto komt niet naar Europa.

De nieuwe musclecar van Dodge heet voluit Challenger SRT8. Dat betekent dat hij is ontworpen door de specialisten/liefhebbers van Street and Racing Technology. Zij zijn onder meer verantwoordelijk voor de Chrylser 300C SRT8, de Jeep Grand Cherokee SRT8 en de op stapel staande Dodge Caliber SRT4. En nu dus ook voor de Challenger. Om te beginnen heeft de achterwielaangedreven coupé de 6.1-liter HEMI V8 met 425 pk onder de lange, bijna wulpse kap waar twee luchtinlaten voor de motor zich bevinden. De (ongeblazen) 6.1 HEMI heeft een specifiek vermogen van zo’n 70 pk per liter. Zelfs de legendarische Street HEMI uit 1966 moet in de 6.1 van vandaag zijn meerdere erkennen. En wat American Muscle nu echt betekent, wordt duidelijk als het gas er op gaat. Dan sprint de Challenger, die standaard is voorzien van een vijftraps automaat met elektronisch geregelde koppelomvormer, binnen zes seconden van 0-100. Niet geheel onbelangrijk is dat het Brembo-remsysteem de auto in 17 seconden van 100 naar 0 km/h weet stil te zetten.

Krachtig uiterlijk
Alles aan een musclecar moet sterk zijn, óók het uiterlijk. En dat heeft Dodge wel in de vingers. Het doel bij de ontwikkeling van de Challenger was om het uiterlijk van 35 jaar geleden in lijn te brengen met de technologie en kwaliteit van vandaag. De luchtinlaten ogen stoer maar zijn ook functioneel: ze leiden koellucht naar motor en remmen. Het profiel van de Challenger wordt in belangrijke mate bepaald door de oplopende lijn richting de achterspatborden. Dit klassieke detail benadrukt nog eens optisch dat de Challenger een raszuivere achterwielaandrijver is. De Challenger is leverbaar met keus uit drie kleuren: HEMI Orange, Brilliant Black Crystal Pearl Coat en Bright Silver Metallic.

Interieur
Het interieur van de Challenger is grotendeels in zwart uitgevoerd – ook hier diende de originele Challenger als inspiratiebron. Maar helaas straalt dit niet de sportiviteit uit die we aan de buitenzijde zien. De sportstoelen zijn met leer bekleed en afgewerkt met oranje accenten. Het dasboard is speciaal voor dit model ontworpen, maar wel een tikkeltje saai. Wel leuk is het naar persoonlijke voorkeur instelbare display waarop bijvoorbeeld informatie als de meest recente 0-100/100-0-tijd, of de G-krachten weergeven. Elke Challenger wordt afgeleverd met een 322 Watt audiosysteem en plaquette met unieke Limited Edition-nummering.

Helaas niet voor Europa
Zoals gezegd komt de Challenger helaas niet naar Europa. Daar richt Dodge zich meer op compacte modellen, maar wel met een Dodge-DNA. De Challenger SRT8 blijft daarmee voor ons letterlijk en figuurlijk eenAmerikaanse musclecar.

Gerelateerde artikelen

707 pk voor Dodge Challenger SRT Hellcat!

Autonieuws
Dodge Challenger SRT Hellcat
> Artikel lezen

18 blijkt duivels nummer voor de Dodge Challenger Hellcat

Autonieuws
> Artikel lezen

Smullen van retro-cocktail: Dodge Shakedown Challenger

Autonieuws
> Artikel lezen

Dagelijkse dosis benzine met 2015 Dodge Challenger

Fotogalleries
> Artikel lezen

Dodge Challenger SRT Hellcat doet verlangen naar een oneindige roadtrip

Fotogalleries
Monsterlijke sfeerbeelden van Dodge Challenger SRT Hellcat
> Artikel lezen

Visueel genieten van Dodge Challenger Demon

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.