Autonieuws

GMC Denali XT Concept: hybride en bio-ethanol

GMC heeft in de Verenigde Staten de Denali XT Hybrid conceptcar onthuld. Deze moderne en sportieve pickup is voorzien van hybride-aandrijving waarmee de auto zowel elektrisch als op de verbrandingsmotor kan rijden. Tegelijkertijd is de V8-krachtbron geschikt gemaakt voor het rijden op E85 bio-ethanol.

GMC is in Europa een vrijwel onbekend merk. Maar dat is in de Verenigde Staten wel anders. Daar staat GMC synoniem voor stoere mannen die graag alle ruimte en vrijheid willen hebben. En dat straalt deze Denali XT conceptcar dan ook uit. Maar ook een merk als GMC ontkomt er niet aan om aan het milieu te denken. Deze conceptcar geeft dan ook een knipoog richting het milieu.

Hybride en bio-ethanol
Onderhuids heeft GMC het two-mode hybrid system van GM ingebouwd. Dat bestaat uit een elektromotor in combinatie met een brandstofmotor. De elektromotor kan op lage snelheden zorgen voor een geheel emissievrije rit. Wanneer meer vermogen wordt verwacht springt de brandstofmotor bij. In dit geval is dat een 4.9 liter V8 met een vermogen van 326 pk. Om de verbrandingsmotor ook een groen tintje mee te geven is de motor tevens geschikt gemaakt voor E85 bio-ethanol. Deze combinaties hebben ervoor gezorgd dat er ongeveer 50 procent minder brandstof wordt verbruikt dan bij vergelijkbare andere pickups in deze klasse.

Nieuw design-DNA
Ondanks zijn groene tintje is de Denali XT een GMC in hart en nieren. Dat zien we onder meer terug in de grote grille, de flinke wielkasten en de 23 inch wielen. Maar GMC laat met deze conceptcar ook zien een nieuwe designrichting in te willen slaan. De auto oogt modern en tegelijkertijd zelfs sportief. Vooral dat laatste is iets dat we in Amerikaanse pickup´s nog maar nauwelijks tegenkomen.

Productiemodel mogelijk
Zijn status als conceptcar zal de Denali XT mogelijk gaan verliezen. En dat is goed nieuws, want dan zal er een productiemodel van op de markt komen. Niets is zeker, maar moederbedrijf GM overweegt een productiemodel van de Denali zeker.

Gerelateerde artikelen

Renault zet Mégane RS op scherp met Trophy

Autonieuws
> Artikel lezen

Licence to build: LEGO James Bond Aston Martin DB5

Lifestyle & design
> Artikel lezen

'Lekkerste Toyota Supra telt 4 cilinders'

Autonieuws
> Artikel lezen

Huh, Porsche 911 GT3 ook als cabrio?!

Spyshots
> Artikel lezen

'Honkbal'-leder maakt comeback in bijgepunte Audi TT (Roadster)

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.