Autonieuws

Mercedes SL

Vernieuwde Mercedes SL: meer sportiviteit

Mercedes presenteert een nieuwe generatie van de SL-klasse. De open sportauto heeft een grondige facelift ondergaan waarbij voornamelijk het front stevig werd aangepakt. Ook het interieur werd beetgepakt. Onderhuids zien we onder meer de komst van een nieuwe zescilindermotor in de vorm van de SL 280.

Vernieuwde Mercedes SL: meer sportiviteit
Met de nieuwste generatie van de SL-klasse zet Mercedes een traditie voort die al in 1954 begon met de legendarische 300 SL met vleugeldeuren en de eerste SL Roadster in 1957. Sindsdien werden er meer dan 630.000 SL’s geproduceerd. In 2001 presenteerde Mercedes de huidige generatie van de SL. Dat model onderging in 2006 een subtiele facelift waarbij vooral ook de techniek werd aangepast. Anno 2008 ondergaat de SL wederom een facelift, maar dit maal heeft Mercedes het niet zachtzinnig aangepakt.

Sportiever design
Een van de doelstellingen bij het nieuwe ontwerp was het meer benadrukken van het sportieve karakter van de auto. Dat zien we onder meer terug in het compleet nieuwe front waar de ronde koplampunits plaats hebben moeten maken voor nieuwe exemplaren. Net als bij zijn voorgangers is ook de voorkant van de nieuwe SL-klasse een trendsetter voor het gezicht van toekomstige Mercedes-Benz-personenauto’s. Ook aan de achterkant ziet de auto er nog breder en sportiever uit, vooral dankzij de achterbumper met diffusor-look, zoals in de racerij. Het interieur wordt gekenmerkt door nieuwe materialen, kleurstellingen en een volledig nieuw stuurwiel.

Motorengamma; nieuw instapmodel
Qua motorengamma zien we de komst van een nieuw instapmodel in de vorm van de SL 280. De V6 in het vooronder van de SL 280 ontwikkelt een vermogen van 231 pk en een koppel van 300 Nm. Dat resulteert in een 0-100 km/h sprint in 7,8 seconden. Tegelijkertijd werd de SL 350 voorzien van een nieuwe V6. De motor levert 16 procent meer vermogen en komt daardoor op 315 pk en 360 Nm. De 0-100 km/h sprint verloopt in 6,2 seconden en het verbruik nam ondanks de toegenomen prestaties met 0,4 liter af. De krachtigste motoren in de SL-klasse zijn de achtcilinder in de SL 500 met een vermogen van 388 pk en de V12-motor in de SL 600, die met zijn twee turbocompressoren een vermogen levert van 517 pk.

Meer sportiviteit, extra veiligheid en comfort
Om de sportiviteit verder te benadrukken ontwikkelde Mercedes het Dynamic Steering-systeem. Dat systeem debuteerde kort geleden op de vernieuwde SLK en zorgt voor een directer stuurgedrag. Het werkt volgens het principe dat naarmate het stuurwiel verder wordt gedraaid, neemt de stuurverhouding toe, waardoor het nemen van bochten minder stuurbeweging vergt. Eveneens nieuw en vooral toegespitst op veiligheid is het Intelligent Light System dat vorig jaar debuteerde op de E-klasse. Dit systeem omvat vijf verschillende verlichtingsfuncties die speciaal zijn aangepast aan de actuele omstandigheden, bijvoorbeeld op de snelweg in twee verschillende standen, afhankelijk van de snelheid, in bochten of bij mist. Tot slot doet ook Airscarf zijn intrede in de SL-klasse. Het systeem is geintegreerd in de stoelen en zorgt er dankzij warme lucht voor dat je een soort van sjaal om je nek krijgt. Zo kan open rijden ook met koude temperaturen leuk zijn. Het systeem is overigens bekend uit de SLK.

Entertainment
Voor informatie, communicatie en entertainment is de SL-Klasse ook uitstekend uitgerust met het standaard COMAND-systeem. Dit bestaat uit een CD-/DVD-wisselaar, een tuner en telefoonbedieningspaneel, een lezer voor SD-geheugenkaarten, een Bluetooth-functie voor draadloos telefoonverkeer en een groot 6,5 inch kleurenscherm. Als optie is het COMAND APS-systeem met pan-Europese hard-disk-navigatie, een ingebouwde CD-/DVD-wisselaar voor zes schijfjes en een muziekregister voor zo’n 1000 MP3-bestanden leverbaar. Dankzij een als optie leverbare media-interface in de middenconsole kunnen voor het eerst ook een iPod, een USB-stick of andere externe geluidsbronnen op het COMAND-systeem worden aangesloten. Voor een optimale geluidsbeleving kan worden gekozen voor het Harman Kardon “Logic7”-geluidssysteem met een vermogen van 510 watt.

Prijzen
De vernieuwde Mercedes SL staat vanaf april 2008 bij de dealers. De prijzen beginnen bij € 107.751,- voor de SL 280. Daarmee is de vanafprijs met zo´n 14.000 euro gedaald dankzij de komst van de SL 280. Tegelijkertijd werd ook de SL 350 met een prijs van € 117.544,- enkele duizenden euro´s goedkoper. Tot slot hebben de topmodellen SL 500 en SL 600 een prijskaartje van respectievelijk € 153.226,- en € 209.659,- gekregen.
Redactie
Door Redactie

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Vernieuwde Mercedes SL: meer sportiviteit
Vernieuwde Mercedes SL: meer sportiviteit
Vernieuwde Mercedes SL: meer sportiviteit
Vernieuwde Mercedes SL: meer sportiviteit
Vernieuwde Mercedes SL: meer sportiviteit
Vernieuwde Mercedes SL: meer sportiviteit
Vernieuwde Mercedes SL: meer sportiviteit
Vernieuwde Mercedes SL: meer sportiviteit
Vernieuwde Mercedes SL: meer sportiviteit

Zoeken

Merk- & modeldossiers