Autonieuws

Ferrari F430 Spyder

Ferrari F430 op bio-ethanol (E85)

Opvallend nieuws; Ferrari heeft een F430 onthult die op bio-ethanol loopt. Daarmee is Ferrari - na Porsche met de Cayenne Hybrid - de eerste sportautofabrikant die op de groene tour gaat. En dat pakt bovendien nog eens opvallend goed uit ook.

Ferrari F430 op bio-ethanol (E85)
We kunnen er niet meer omheen. De ene na de andere fabrikant presenteert maatregelen om het verbruik te reduceren en de schadelijke uitstoot te beperken. En ook sportautofabrikanten moeten er met de toekomstige EU-regelgeving aan geloven. Ferrari presenteert dan ook een prototype van een F430 die op bio-ethanol loopt. En dat pakt opvallend goed uit. Dankzij het mengsel van 85 procent ethanol en 15 procent benzine ontwikkelt de V8 namelijk 10 pk meer vermogen en 4% meer koppel. En dat alles gecombineerd met een 5% lagere CO2-uitstoot. Als dat geen goed nieuws is!

Ervaring
Om het mogelijk te maken dat de F430-motor op bio-ethanol loopt werden diverse aanpassingen gedaan aan de brandstofleidingen, de cilinderwanden en de in- en uitlaatpijpen. Ook de computer (CPU) moest opnieuw worden geprogrammeerd. Ferrari heeft echter al de nodige kennis op dit gebied. In de Formule 1, de FIA Gt en de American Le Mans Series wordt ook al met een mengsel van benzine en ethanol gereden. Bovendien is het niet vreemd dat een sportauto op ethanol loopt. Koenigsegg presenteerde vorig jaar namelijk al de CCXR.

Productiemodel op komst
Momenteel betreft deze Ferrari F430 nog een prototype. De kans is echter groot dat het bio-ethanol concept zal worden doorontwikkeld tot het productiestadium.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers