Autonieuws

Land Rover LRX

Land Rover LRX: 4x4 met groen tintje

Land Rover presenteert met de LRX Concept een voorbode voor een nieuwe modelvariant. De driedeurs conceptcar is modern vormgegeven en heeft dankzij een diesel-hybrideaandrijving een relatief schoon karakter. Met de LRX Concept gunt Land Rover ons een realistische blik in de toekomst.

Land Rover LRX: 4x4 met groen tintje

De LRX Concept is het allereerste model dat is ontworpen onder leiding van Land Rover´s nieuwe designdirecteur Gerry McGovern. Hij laat een frisse wind waaien bij de Engelse terreinautofabrikant en creëert samen met zijn team een nieuwe designrichting. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat de nieuwe modellen uiteraard herkenbaar moeten zijn als een Land Rover en dat de primaire merkwaarden behouden blijven. Typerend voor de conceptcar zijn onder meer de glanzend gepolijste 20 inch lichtmetalen velgen en de in extra gepolijst aluminium uitgevoerde luchtroosters en portiergrepen. De lakkleur ´Frosted White´ past geheel binnen de hedendaagse kleurtrends.

Hybride-aandrijving met 4x4-capaciteit
Maar dat is niet de enige vernieuwing binnen het merk. Zo heeft Land Rover zich ook toegelegd op duurzaamheid. Met de driedeurs LRX tonen de Britten ons hoe een hybride-auto er in hun ogen uit kan zien. Onder de motorkap van de LRX ligt namelijk niet alleen een 2.0 liter dieselmotor, maar er zijn bovendien elektromotoren aanwezig. Een belangrijk onderdeel is de Integrated Rear Axle Drive (ERAD). Deze maakt het enerzijds mogelijk dat de LRX bij lagere snelheden volledig elektrisch kan rijden, terwijl het systeem anderzijds onder zware omstandigheden zorgt dat de volledige (zelfs verbeterde) 4x4-capaciteiten blijven behouden. In tegenstelling tot de hybride technologie die door sommige 4x4-concurrenten wordt toegepast, biedt Land Rover’s unieke oplossing mechanische aandrijving naar alle vier de wielen. Off-road biedt ERAD alleen extra aandrijfkoppel wanneer dat nodig is. En aangezien een elektromotor al direct vanaf stilstand zijn volledige koppel levert, biedt deze oplossing nog betere controle bij lage snelheid en gemakkelijker wegrijden op moeilijke ondergrond (zoals platgereden sneeuw of nat gras) of bij het trekken van een aanhanger.
On-road maakt ERAD het mogelijk om bijvoorbeeld in de file of bij langzaam rijdend verkeer (tot 32 km/h) volledig elektrisch te rijden, waarbij de Integrated Starter-Generator (ISG) de dieselmotor automatisch start wanneer deze de aandrijving moet overnemen. Het ISG-systeem schakelt de dieselmotor ook automatisch uit wanneer de auto tot stilstand komt in het verkeer, zodat de motor niet onnodig stationair draait. Zodra weer kan worden weggereden wordt de motor weer snel en soepel gestart. De elektrische aandrijving gebruikt energie die is opgeslagen in een speciaal lithium-ion accupakket met hoog voltage en grote capaciteit. Dit accupakket is onafhankelijk van de normale 12V accu. Deze wordt opgeladen door een regeneratief remenergiesysteem, dat eveneens werkt via het ERAD-concept.

Terrain Response
De LRX is ook uitgerust met afdalingsremregeling (HDC – Hill Descent Control) en Land Rover’s beroemde Terrain Response-systeem, dat rijeigenschappen en comfort optimaliseert, en tractie maximaliseert. Op de LRX heeft Terrain Response vijf programma’s, inclusief de nieuwe en efficiency-verbeterende ‘Eco’-stand. Dit programma is primair ontwikkeld voor on-road-rijden en configureert alle geïntegreerde elementen van het aandrijfsysteem ten behoeve van een optimaal brandstofverbruik. De andere vier Terrain Response-programma’s zijn: ‘Sport’ (eveneens nieuw), ‘Algemeen’ (normaal on-road- en licht off-road-gebruik), ‘Zand’ en ‘Gras/Grind/Sneeuw’ (een enkel programma voor gladde ondergrond).

Lunchen in de open lucht
Hoewel hij 149 mm korter en 205 mm lager is dan de Freelander 2, is de LRX ontwikkeld als een premium model, ontworpen om nieuwe kopers aan te spreken in het compacte luxe en executive segment. Maar dat gaat tevens gepaard met voldoende ruimte voor de inzittenden. Handige details als een elektrisch openende achterklep met daarin luidspeakers, een iPod-dock en zelfs een koelbox en wijnkoeler behoren tot de uitrusting. Dat alles uiteraard volgens de lifestyle die Land Rover voor ogen heeft; lunchen in de natuur. Verder zien we achterbankleuningen die elektrisch kunnen worden neergeklapt en diverse opbergruimtes onder de vloer.

Modern interieur
Het interieur heeft een zeer moderne uitstraling. Het soepele leer in een warme bruine tint contrasteert mooi met het gepolijst aluminium op het dashboard. De diverse displays maken gebruik van LCD-weergave en hebben een 3D-uitstraling. Om de actieve persoonlijkheid van de LRX verder te accentueren gaan de verschillende Terrain Response-programma’s van de auto gepaard met veranderingen in de ‘sfeerverlichting’ van het interieur – groen in ‘Eco’, rood in ‘Sport’ en blauw in het normale on-road-programma en de specifieke off-road-standen.

Productiemodel in 2011
Zoals gezegd is de LRX Concept een voorbode voor een nieuwe modellijn bij Land Rover. Het model zal de komende jaren worden doorontwikkeld tot een productierijp exemplaar. In 2011 staat deze nieuwe Land Rover bij de dealers.

Redactie
Door Redactie

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Land Rover LRX: 4x4 met groen tintje
Land Rover LRX: 4x4 met groen tintje
Land Rover LRX: 4x4 met groen tintje
Land Rover LRX: 4x4 met groen tintje

Zoeken

Merk- & modeldossiers