Autonieuws

Saab 9-4X BioPower Concept

Officieel: Saab 9-4X BioPower Concept

Saab presenteert de 9-4X BioPower Concept, een voorbode voor een nieuwe crossover. De 9-4X BioPower Concept wordt aangedreven door een motor die ook op E85 loopt, is voorzien van innovatieve vierwielaandrijving en praktisch ingericht. Zijn design is typisch Scandinavisch.

Officieel: Saab 9-4X BioPower Concept
Saab richt zijn vizier op het steeds verder groeiende segment van crossovers. De 9-4X BioPower Concept laat daarbij alvast een glimp zien van wat ons te wachten staat. Eind dit jaar zal namelijk het productiemodel van deze conceptcar worden onthuld. Voor dit moment kunnen wij dankzij deze BioPower Concept alvast kennismaken met het model.

Design verwijst naar een ijsblok
Het design van de Saab 9-4X BioPower Concept weerspiegelt het Scandinavische principe van de eenvoud van vormen. Frisse en ononderbroken lijnen kenmerken de carrosserie van de 9-4X BioPower Concept, die vrij is van details als lijsten, strips en dakrails. Daardoor kent het lijnenspel verwantschap met het spiegelende en reflecterende oppervlakte van een ijsblok. De vormgeving van de voorzijde en het interieur van de Saab 9-4X BioPower Concept vindt zijn inspiratie in Saabs conceptauto Aero X.

Interieur: eenvoud is troef
Het interieur straalt dezelfde eenvoud uit als het exterieur. Het dashboard van de Saab 9-4X BioPower is gericht op de bestuurder. Opvallend is de op de Aero X geïnspireerde clear zone, die zich uitstrekt vanaf de middenconsole tot de hoofddisplay van de auto. In de clear zone bevinden zich slechts de verzonken startknop en bedieningsknoppen voor het infotainmentsysteem. De karakteristieke groene verlichting van de instrumenten verwijst naar Saabs luchtvaartverleden, net als de schaalverdeling als die van een hoogtemeter en de stuurwielbekleding dat doen. Het panoramadak past uitstekend bij de auto die ontworpen is met het oog op het plezier die buitenactiviteiten bieden.

Opbergsysteem voor ski´s
Voor de praktische bruikbaarheid heeft Saab de samenwerking met Salomon verder aangescherpt. De Saab-designers werkten daarbij samen met diverse topskiërs - die door Salomon worden ondersteund - om zodoende een innovatief opbergsysteem voor ski’s en bijbehorende uitrusting ín de auto te ontwikkelen. De achterzijde van de bagageruimte heeft een uitschuifbaar gedeelte voorzien van een uitklapbare aluminium skihouder, die geschikt is voor het opbergen van drie paar ski’s plus stokken. Skischoenen kunnen opgeborgen worden in een verwarmbaar compartiment ónder de bagageruimte. Voor maximale functionaliteit is de gehele bagageruimte bekleed met een waterresistente en krasbestendige rubberlaag.

E85-motor
Onder de motorkap ligt een 2.0 liter viercilinder turbomotor die bij een relatief kleine cilinderinhoud veel vermogen ontwikkelt. Hij levert op bio-ethanol (E85) 300 pk en heeft dan een maximumkoppel van 400 Nm. Het vermogen wordt overgebracht op alle vier de wielen dankzij Saab’s innovatieve XWD. Door het innovatieve vierwielaandrijvingsconcept van Saab neemt de betrokkenheid van de bestuurder significant toe. Een actief managementsysteem verdeelt koppel via een elektronisch gestuurd sperdifferentieel (eLSD) niet alleen over beide assen, maar ook over het linker- en rechterachterwiel. De Saab 9-4X BioPower Concept is een tot de verbeelding sprekende auto bedoeld voor consumenten die houden van buitenactiviteiten én op zoek zijn naar een sportieve rijervaring die in harmonie is met de natuur.

Voorbode 9-4X productiemodel
Zoals gezegd geeft deze conceptcar ons een voorproefje van een nieuw model van Saab. De 9-4X zal eind dit jaar als productiemodel debuteren en de concurrentie aan moeten gaan met onder meer de Mercedes GLK, Audi Q5 en BMW X3.
Redactie
Door Redactie

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Officieel: Saab 9-4X BioPower Concept
Officieel: Saab 9-4X BioPower Concept
Officieel: Saab 9-4X BioPower Concept
Officieel: Saab 9-4X BioPower Concept

Zoeken

Merk- & modeldossiers