Autonieuws

Audi R8 V12 TDI concept

Audi R8 V12 TDI: Supercar met dieselmotor

Met de presentatie van de Audi R8 V12 TDI wordt een nieuw hoofdstuk geschreven in het boek dat ´de moderne dieselmotor´ heet. Onder de glazen motorkap van de R8 lepelt Audi namelijk een V12 TDI-motor met een vermogen van 500 pk en een koppel van 1.000 Nm. De R8 V12 TDI weet daarmee indrukwekkende prestaties te realiseren.

Audi R8 V12 TDI: Supercar met dieselmotor

Het is ongelofelijk wat Audi met dieselmotoren kan bereiken. Zo won de Duitse autofabrikant meerdere 24 uren van Le Mans met onder de motorkap een TDI-motor. Voor het eerst in de geschiedenis gebruikt Audi die kennis ook voor een straatauto met een dergelijk potentieel. Want conceptcar of niet, de R8 V12 TDI is een zeer duidelijke aanwijzing dat Audi binnen afzienbare tijd met een R8 TDI op de proppen komt. De V12 TDI-motor daarvan is nauw verwant aan de motor van de Audi R10, de tweevoudige winnaar van de 24-uursrace van Le Mans. Het vermogen van 500 pk en het koppel van 1.000 Nm zijn op z´n zachtst gezegd indrukwekkend te noemen. En datzelfde geldt voor de standaardsprint van 0 tot 100 km/h die de R8 V12 TDI aflegt in slechts 4,2 seconden. Daarmee is ´ie zelfs sneller dan de R8 4.2 FSI! Zijn topsnelheid bedraagt meer dan 300 km/h. De motor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en brengt het vermogen uiteraard via quattro op alle vier de wielen over.

Euro 6 emissie-eisen
Dat dit alles ook nog eens gepaard gaat met redelijke emissie-eisen is eigenlijk onvoorstelbaar. Maar de R8 V12 TDI voldoet al aan de strenge Euro 6-emissie-eisen die in 2014 van kracht worden.Hart van deze schone dieseltechnologie is een speciale NOx-katalysator, die aan elke kant van het dubbele uitlaatsysteem, na een gewone katalysator en een roetfilter, is gemonteerd. Het tweede aandeel aan dit systeem wordt geleverd door een aparte vloeistoftank met hierin AdBlue. Kleine hoeveelheden van deze ureumoplossing worden ingespoten in het uitlaatsysteem. De hete uitlaatgassen zorgen ervoor dat Adblue afgebroken wordt tot ammoniak dat vervolgens de stikstofoxides omzet in stikstof en water. Dit AdBlue-systeem gaat een autoleven lang mee.

Magnetic ride en keramische remschijven
Het studiemodel is voorzien van Audi magnetic ride, een innovatief dempingssysteem dat het onderstel binnen milliseconden aanpast aan de toestand van de weg en de rijstijl van de bestuurder. Voor de nodige stopkracht zorgt een potent remsysteem dat vier met koolstofvezel versterkte keramische remschijven omvat. Deze zijn 20 kilogram lichter dan conventionele metalen remschijven en gaan door hun slijtvastheid meer dan 300.000 km mee.

Opvallend exterieur met glazen dakpanelen
De R8 V12 TDI Concept met matte ‘Grace Silver’ aluminiumkleurige carrosserie toont gespierder dan het productiemodel door zijn uitgebouwde wielkasten en grotere luchtinlaten. Het gedeelte van het dak boven de twee inzittenden bestaat uit twee grote glazen delen. Een luchtinlaat in het midden van het dak zorgt voor de nodige luchtkoeling van de twee cilinderbanken van de V12 TDI-krachtbron. De glazen motorafdekplaat, met onderliggende windgeleiders, is speciaal voor de Audi R8 V12 TDI opnieuw ontworpen. Voor meer neerwaartse kracht monteerde Audi twee diffusers in de achterbumper en een grotere achterspoiler die zich op hogere snelheid verheft.

Carbon
In het interieur van de R8 V12 TDI valt het met Valcona-leder beklede stuurwiel op met een gegoten magnesium hart. Vooral rond de middenconsole zijn meer aluminium componenten te vinden dan in de productie-R8. De sportieve inborst van de Audi R8 V12 TDI wordt benadrukt door de grote hoeveelheid carbon interieurdelen.

Redactie
Door Redactie
Audi R8 V12 TDI: Supercar met dieselmotor
Audi R8 V12 TDI: Supercar met dieselmotor
Audi R8 V12 TDI: Supercar met dieselmotor
Audi R8 V12 TDI: Supercar met dieselmotor

Mis geen belangrijk Audi-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Zoeken

Merk- & modeldossiers