Autonieuws

BMW X6

BMW X6: Supersportieve SUV

BMW heeft het productiemodel van de X6 onthuld. De BMW X6 creëert een compleet nieuw segment dat het midden houdt tussen een SUV en een Coupé. De crossover uit München wordt leverbaar met twee benzine- en twee dieselmotoren en tal van luxueuze, sportieve en innovatieve opties.

BMW X6: Supersportieve SUV
Op de IAA in Frankfurt kregen we al een voorproefje van de X6. BMW onthulde daar namelijk de Concept X6 en zoals we van BMW gewend zijn verschilt het uiteindelijke productiemodel weinig van de conceptcar. Ondanks dat ziet het productiemodel er wel nóg fraaier uit dan het concept. Volgens de fabrikant is de X6 een Sports Activity Coupé. Dat betekent zoveel als een SUV met Coupé-kenmerken en BMW creëert daarmee een nieuw segment.

Crossover
Zijn design is opvallend. De X6 oogt aan de voorkant krachtig, stoer en uitgesproken. De typische BMW-koplampen, kenmerkende nieren in de grille en de grote luchtinlaten doen geen twijfel bestaan over zijn potentieel. Van opzij valt op dat de daklijn sterk afloopt en hierdoor het coupé-achtige wordt benadrukt. De vlak aflopende achterruit maakt de X6 meer tot een hatchback dan tot een SUV en juist daar zit ‘em de kracht van dit design. Het is een echte crossover met kenmerken van zowel een SUV als een Coupé en feitelijk nog meer autosegmenten. Om het design extra kracht bij te zetten wordt elke X6 standaard geleverd met 19 inch lichtmetalen wielen.

Vierpersoons interieur
Het interieur wordt getypeerd door veel luxe, comfort en sportivitiet. Het dashboard straalt duidelijk het BMW DNA uit en de afwerking zal van een hoog niveau zijn. Aan luxe geen enkel gebrek. BMW levert de X6 standaard met elektrisch verstelbare voorstoelen, een uitgebreid audio- en entertainmentsysteem, climate control en stoelventilatie. Maar ook zaken als iDrive met een navigatiesysteem, parkeersensoren met een achteruitrijcamera, een entertainmentsysteem voor de achterinzittenden en een groot glazen dak zijn standaard dan wel optioneel leverbaar. Ruimte voor de passagiers moet geen enkel probleem vormen volgens de fabrikant. De sterk aflopende daklijn doet vermoeden dat de hoofdruimte achterin minimaal is, maar dat zal de praktijk uit moeten wijzen. Overigens beschikken de twee achterpassagiers elk over een eigen stoel met een sportieve vorm. Voor comfort en vermaak levert BMW optioneel climate control voor de inzittenden achterin en kan een DVD-systeem worden gemonteerd. De bagageruimte meet een inhoud van 570 liter en kan door het neerklappen van de achterbank worden vergroot tot 1.450 liter.

Twee benzine- en twee dieselmotoren
BMW staat bekend als motorenbouwer en doet die naam wederom eer aan. Het motorengamma wordt gevormd door twee diesel- en twee benzinekrachtbronnen. Het benzinegamma bestaat zelfs uit één compleet nieuwe motor. De 4.4 liter V8 is voorzien van twee turbo´s en beschikt daardoor over een vermogen van niet minder dan 407 pk bij 5.500 tpm. Het koppel van 600 Nm is tussen 1.750 - 4.500 tpm volledig beschikbaar en daarmee al minstens zo indrukwekkend. De sprint van 0-100 km/h verloopt in slechts 5,4 seconden en daarmee is deze SUV inderdaad de sportiefste in zijn soort. De tweede benzinemotor is de inmiddels bekende zescilinder Twin Turbo met een vermogen van 306 pk en een koppel van 400 Nm. Ook het dieselgamma beschikt over veel kracht en vooral koppel. De krachtigste diesel is de 3.0 liter zescilinder voorzien van Twin Turbo techniek en een vermogen van 286 pk. Het koppel van 580 Nm is al bij 1.750 tpm volledig aanspreekbaar. Met deze motor onder de kap weet de X6 in 6,9 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. Met de 3.0 liter dieselmotor maakt BMW het gamma compleet. De motor ontwikkelt nog altijd een vermogen van 235 pk en een koppel van 520 Nm en dat is goed voor een acceleratie van 0-100 km/h in 8,0 seconden.

Rij-eigenschappen van hoog niveau
Net als bij elke BMW hebben de rij-eigenschappen ook bij de X6 een hoge prioriteit gekregen. Elk model beschikt over xDrive vierwielaandrijving wat zorgt voor extra grip op hoge snelheden en bij mindere omstandigheden. Maar BMW gaat uiteraard veel verder. Zo debuteert Dynamic Performance Control op de X6. Waar xDrive zorgt voor een verdeling van het vermogen tussen de voor- en achterwielen zorgt DPC ervoor dat het vermogen ook nog eens verdeeld wordt tussen het linker en rechter achterwiel. Dit garandeert nog meer grip in snel genomen bochten en bij slechte omstandigheden. Volgens diverse berichten moet het systeem verbluffend werken. Om de rij-eigenschappen naar een nog hoger niveau te tillen en de veiligheid te garanderen levert BMW (optioneel) onder meer Adaptive Drive waarbij de dempers zich aanpassen aan de omstandigheden, Active Steering voor een nog directere besturing, Adaptieve koplampen, een Head-up display en cruise control met een automatische remfunctie in het geval van een dreigend ongeval.

X3, X5 en X6
De BMW X6 zal in mei 2008 bij de dealers staan. Het model vormt een prachtige aanvulling op de X-modellen (X3 en X5) die BMW inmiddels levert. De X6 is zonder enige twijfel de meest sportieve SUV die er tot nu toe gepresenteerd is.
Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk BMW-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

BMW X6: Supersportieve SUV
BMW X6: Supersportieve SUV
BMW X6: Supersportieve SUV
BMW X6: Supersportieve SUV
BMW X6: Supersportieve SUV
BMW X6: Supersportieve SUV
BMW X6: Supersportieve SUV
BMW X6: Supersportieve SUV
BMW X6: Supersportieve SUV

Zoeken

Merk- & modeldossiers