Autonieuws

Smart fortwo cdi: de zuinigste én schoonste

Met de introductie van de Smart fortwo cdi presenteert Smart de zuinigste én schoonste productieauto ter wereld. De fortwo cdi heeft een brandstofverbruik van slechts 3,3 liter per 100 km en een uitstoot van 88 gram CO2 per gereden km. De Smart fortwo cdi bewijst dan ook dat dieselrijden zeker schoon kan zijn!

De technici van Smart hebben alles in het werk gesteld om de cdi-motor van de vorige generatie op tal van punten te verbeteren. De motor maakt gebruik van common-rail inspuiting waarbij de brandstof middels zes injectoren in de verbrandingskamers wordt gespoten. Net als bij de CDI-motoren van zustermerk Mercedes-Benz wordt de brandstof in de driecilinder Smart cdi-motor in twee fasen ingespoten. Een paar milliseconden voordat de eigenlijke inspuiting plaatsheeft, wordt al een kleine hoeveelheid dieselbrandstof in de verbrandingskamers gespoten; door deze verbranding worden de cilinders voorverwarmd. Dat zorgt voor minder geluid bij het verbrandingsproces dan bij motoren zonder deze zogeheten pilot-injectie. De centrale regeleenheid van de motor, een krachtige microcomputer die de motor en transmissie bestuurt, berekent hoeveel brandstof er nodig is en hoeveel tijd er moet zijn tussen de pilot-injectie en de eigenlijke inspuiting.

Verbruik van 1 op 30
Het resultaat van alle inspanningen is een vermogens- en koppeltoename van tien procent en een brandstofverbruik dat is teruggedrongen met 13 procent. De driecilinder dieselmotor in de fortwo weet een vermogen van 45 pk en een koppel van 110 Nm te realiseren. Geen spannende cijfers en dat zie je terug in de prestaties. Om vanuit stilstand naar 100 km/h te accelereren heeft de fortwo cdi maar liefst 19,8 seconden nodig en de auto behaalt een topsnelheid van 135 km/h. Dat vertaalt zich echter wel in een brandstofverbruik van slechts 3,3 liter per 100 km. Dat komt neer op een verbruik van ruim 1 op 30. Met zijn 33 liter brandstoftank weet de fortwo cdi dan ook een actieradius van rond de 1.000 km te behalen. Er zijn veel diesels die dat niet halen!

CO2-uitstoot van 88 gram/km
Maar het is niet alleen het verbruik waarin de fortwo cdi uitblinkt. Ook zijn uitstoot is zeer beperkt. Met een C02-uitstoot van 88 gram per gereden kilometer is de fortwo cdi de schoonste auto die momenteel in serieproductie op de markt is. Zelfs auto´s als een Toyota Prius (104 gram/km) en Volkswagen Polo BlueMotion (102 gram/km) halen deze uitstoot niet. De fortwo cdi is dan ook de schoonste auto die momenteel in serieproductie leverbaar is.

Leverbaar als coupé en cabrio
Behalve het zuinige en schone karakter beschikt de fortwo cdi over alle eigenschappen die ook de benzineaangedreven smart´s kenmerken. De prijzen beginnen bij € 13.950,- en de fortwo cdi is leverbaar als coupé en als cabrio.

Gerelateerde artikelen

Giftig stadskikkertje: Brabus Fortwo

Autonieuws
Giftig stadskikkertje: Brabus Fortwo
> Artikel lezen

Smart Vision EQ Fortwo: smart van jou, smart van mij

Autonieuws
> Artikel lezen

Selfies van nieuwe Smart Fortwo Brabus

Tuning & styling
Smart Fortwo Brabus
> Artikel lezen

JBL propt Smart Fortwo tjokvol met carfi

Autonieuws
JBL propt Smart Fortwo vol met carfi
> Artikel lezen

Smart presenteert drie elektrische modellen

Autonieuws
Smart presenteert drie elektrische modellen
> Artikel lezen

Elke 1,4 seconden wordt ergens een car2go gehuurd

Autonieuws
Elke 1,4 seconden wordt ergens een car2go gehuurd
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.