Autonieuws

Mercedes SLR McLaren Roadster: sensationeel

De Mercedes SLR McLaren Roadster is de ultieme open sportauto. De cabrio-uitvoering van de SLR McLaren combineert de adembenemende prestaties van de SLR Coupé met de open rijbeleving van een cabriolet. Wat geweldig moet het zijn om alle 626 pk´s in werking te zetten wanneer dankzij het open dak alle motorgeluiden diep naar binnen dringen.

Eind 2003 presenteerde Mercedes de supersportauto SLR McLaren Coupé. In september dit jaar komt er een vervolg op de adembenemende sportauto in de vorm van een Roadster-versie. Net als de Coupé verwijst ook de Roadster naar de SLR-raceauto´s uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. De markante koelsleuven in de zijschermen, de uitmonding van de uitlaatpijpen aan de zijkant en de wijd openslaande deuren zijn slechts enkele voorbeelden. Maar de SLR McLaren heeft ook diverse kenmerken overgenomen van de Formule 1-auto van het McLaren Mercedes F1-team. Typerende kenmerken als de pijlvormige neus en het materiaalgebruik zijn hiervan de belangrijkste voorbeelden.

Koolstofvezel
Mercedes heeft bij de ontwikkeling van de SLR McLaren duidelijk gebruik gemaakt van de omvangrijke ervaring die de fabrikant heeft opgedaan in de Formule 1. Zo is bijvoorbeeld nagenoeg de gehele carrosserie gemaakt van carbon. Om de Roadster dezelfde torsiestijfheid te geven als de Coupé werd de auto op tal van punten verstevigd. Speciale crashstructuren van koolstofvezel, met staal verstevigde A-stijlen en twee vaste rolbeugels zorgen voor optimale bescherming van de inzittenden en een ongekende torsiestijfheid. Volgens Mercedes is er daardoor nagenoeg geen verschil tussen de open SLR en de gesloten uitvoering.

626 pk V8
Onder de lange motorkap van de supercabrio ligt een door Mercedes-AMG getunede V8. De motor levert een maximaal vermogen van 626 pk en een koppel van 780 Nm. De motor is gekoppeld aan een AMG-vijftraps automaat met Speedshift-R-schakeling. Wie het volledige vermogen loslaat op de achterwielen weet in slechts 3,8 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. De topsnelheid ligt op 322 km/h.

Stoffen dak
Het volledig neerklapbare stoffen dak is leverbaar in drie verschillende kleuren. Wie het dak wil openen moet boven de voorruit een grendel omzetten en het dak licht omhoog drukken. Daarna is een druk op de knop voldoende om binnen 10 seconden te genieten van de open luchtsensatie die de SLR McLaren met zich meebrengt. Dankzij diverse optimalisaties in de windtunnel claimt Mercedes dat nog boven de 200 km/h normaal kan worden gesproken met elkaar. Wie met het dak open rijdt wordt getrakteerd op een fantastisch motorgeluid.

Veiligheid en uitrusting
Het veiligheidsniveau is naar een hoog plan getild. Behalve de diverse verstevigingen aan de carrosserie biedt Mercedes de inzittenden van de SLR McLaren Roadster extra veilgheid dankzij de front-, zij- en knie-airbags. De koolstofvezel kuipstoelen houden de inzittenden vast op hun plaats. En wie denkt dat deze prestaties gepaard gaan met een Spartaans interieur heeft het mis. Zaken als climate control, een hoogwaardig Bose audiosysteem, navigatiesysteem en een multifunctioneel sportstuurwiel zijn standaard aanwezig.

McLaren-fabriek in Woking
Mercedes bouwt de SLR McLaren Roadster zij-aan-zij met de Coupé in het Britse Woking. In dat complex worden ook de McLaren Mercedes F1-bolides ontwikkeld en gebouwd. De levering start in september dit jaar. De prijs van de open supersportauto bedraagt € 679.890,-.

Gerelateerde artikelen

Eén van de mooiste: Mercedes-Benz SLR Roadster 722 S

Autonieuws
Eén van de mooiste: Mercedes-Benz SLR Roadster 722 S
> Artikel lezen

Boat tail: dé autotrend van de jaren twintig

Autonieuws
Boat tail: dé autotrend van de jaren twintig
> Artikel lezen

Mercedes SLR 722 Edition ook als Roadster

Spyshots
Mercedes SLR 722 Edition ook als Roadster
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GT S Roadster doet aan ellenbogenwerk

Autonieuws
Mercedes-AMG GT S Roadster doet aan ellenbogenwerk
> Artikel lezen

€ 435.000,- voor Mercedes McLaren SLR Roadster 722 S

Autonieuws
€ 435.000,- voor Mercedes McLaren SLR Roadster 722 S
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.