Autonieuws

In detail: Fiat Linea

In oktober 2006 presenteerde Fiat de Linea op de Autoshow in Istanbul. Het model staat nu klaar voor zijn marktintroductie. De Fiat Linea is een vierdeurs sedan die diverse kenmerken met de Grande Punto deelt. Fiat levert de Linea met drie motoren en in drie verschillende uitvoeringen.

De Fiat Linea is ontwikkeld door Tofas A.S. Dit Turkse/Italiaanse bedrijf is een 50-50 joint venture tussen Fiat Auto en Koc Holding. De reden dat Fiat de auto juist daar ontwikkeld heeft is simpel. De markt voor compacte sedans als de Linea is in Turkije en omstreken veel groter dan in West-Europa. Nemen we Turkije als voorbeeld dan zien we dat het C-segment daar maar liefst 52% van de verkopen voor zijn rekening neemt. En van die 52% is maar liefst 75% een sedan. In West-Europa is slechts 5% van de complete markt een C-segment sedan. Om die reden ook is de Linea op dit moment in Nederland nog niet leverbaar. Fiat Auto Nederland heeft laten weten dat de auto dit jaar zeker niet meer naar ons land komt. Of we de Linea in 2008 wel mogen verwelkomen is de vraag, maar de kans lijkt ons redelijk groot.

Fiat Style Centre
Het familie-gezicht komt bij de Linea nadrukkelijk naar voren. De door het Fiat Style Centre ontworpen sedan toont duidelijk overeenkomsten met de Grande Punto en de Bravo. Vooral het front is duidelijk verwant met dat van de Grande Punto. Maar ook het interieur is een feest der herkenning. En dat is helemaal niet erg, want het ziet er keurig uit.

500 liter bagageruimte
Met een lengte van 4.56 m, een breedte van 1.73 m en een hoogte van 1.50 m moet de Linea voldoende ruimte bieden voor vijf inzittenden. Bovendien is de bagageruimte met een inhoud van 500 liter absoluut ruim te noemen.

Drie motoren
Voor de aandrijving biedt Fiat de keuze uit een drietal motoren. In eerste instantie wordt de Linea leverbaar met de 77 pk sterke 1.4 8V benzinemotor en de 90 pk sterke 1.3 MultiJet 16V dieselmotor. Later zal de nieuwe 120 pk sterke 1.4 16V turbomotor ook aan het gamma worden toegevoegd.

Uitrusting
Wat uitrusting betreft is er de keuze uit een drietal uitvoeringen; Active, Dynamic en Emotion. Het exterieur is leverbaar in een elftal kleuren en Fiat levert diverse opties. Standaard dan wel optioneel is de Linea uitgerust met zaken als climate control, Blue&Me-systeem, radio/CD-speler met MP3-ondersteuning, cruise control, regen- en lichtsensor en parkeersensoren. Op veiligheidsgebied zien we behalve 6 airbags (front-, zij- en hoofdairbags) ook ABS met EBD en optioneel ESP.

Komst naar ons land onbekend
In eerste instantie wordt de Fiat Linea leverbaar in Spanje, Duitsland, Marokko, Finland en Turkije. In een later stadium volgen ook Brazilië, India, China en Rusland. Of en wanneer we de auto in Nederland en België kunnen verwelkomen is op dit moment nog onduidelijk. Maar de kans is wel groot dat de auto in de loop van 2008 bij de dealers staat.

Gerelateerde artikelen

Transfer Ronaldo zorgt voor staking onder Fiat-personeel

Autonieuws
Transfer Ronaldo zorgt voor staking onder Fiat-personeel
> Artikel lezen

Euro NCAP kent geen genade voor Fiat Punto

Autonieuws
> Artikel lezen

Ook Fiat start eigen handel in klassiekers

Autonieuws
> Artikel lezen

Zo de knetter! Giannini stopt Fiatje liefst 350 pk toe

Tuning & styling
> Artikel lezen

Vier de zinderende zomer met Fiat 500 Spiaggina!

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.