Autonieuws

BMW Alpina B3 Bi-Turbo: M3-concurrent

Alpina brengt de M3 sedan nu al tot leven in de vorm van de Alpina B3 Bi-turbo. De auto is gebaseerd op de BMW 335i sedan, maar heeft het vermogen en de prestaties van een M3. Alpina is daarmee BMW zelfs voor als het gaat om een supersnelle variant van de 3-serie sedan.

Het is geen publiek geheim meer dat BMW binnen niet al te lange tijd met een M3 Sedan op de markt zal komen. De M3 Coupé is inmiddels onthuld, maar op de sedan zullen we echter nog even moeten wachten. Niet getreurd, want Alpina biedt een alternatief. Het merk heeft haar ruim 40 jaar ervaring gebruikt bij de ontwikkeling van de B3 Bi-Turbo. Waar Alpina in 1978 begon met het op de markt brengen van Bi-Turbo sportauto´s in de vorm van de 5-serie (E12) en 6-serie (E24) is nu de 3-serie de jongste aanwinst.

360 pk en 500 Nm
Ruim een jaar lang zijn de engineers van Alpina bezig geweest met de optimalisatie van de 3.0 liter zescilider motor uit de 335i. De motor is zowel op de testbank als in de praktijk optimaal afgesteld en verbeterd. Het resultaat is een vermogen van maar liefst 360 pk en een koppel van 500 Nm. Daarmee moet de Alpina B3 Bi-Turbo op papier absoluut zijn meerdere erkennen in de BMW M3 Coupé, maar in de praktijk zijn ze aan elkaar gewaagd. De Alpina B3 Bi-Turbo weet in 4,9 seconden (M3: 4,8 seconden) naar 100 km/h te accelereren en een topsnelheid van 285 km/h (M3: 250 km/h) te behalen. Daarbij wordt het vermogen middels een zestraps automaat van ZF overgebracht op de achterwielen. Wie dat wenst kan de automaat bovendien met flippers achter het stuurwiel handmatig bedienen.

Alpina-styling
Het exterieur is geheel volgens Alpina´s ingetogen stijl aangepast. Natuurlijk zien we de nieuwe voorspoiler die zorgt voor extra neerwaartse druk op hoge snelheden. Bovendien zijn daarin de letters ´ALPINA´ opgenomen. De klassieke Alpina lichtmetalen wielen meten 18 inch en zijn voorzien van 225/40 banden vóór en 255/35 banden achter. Het interieur is volledig met leer bekleed en ook hier zijn de traditionele Alpina-kenmerken zichtbaar. Bovendien is elke auto voorzien van een exclusief plaatje met daarop het productienummer.

Beperkte productie
Alpina zal jaarlijks slechts enkele honderden exemplaren van de B3 Bi-Turbo produceren. De fabrikant zorgt er hiermee voor dat de auto ook echt exclusief blijft.

Gerelateerde artikelen

Ziet de nieuwe BMW 3-serie er zo uit?

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe BMW M3 probeert Nürburgring meester te maken

Spyshots
BMW M3: gas erop met prototype
> Artikel lezen

Een M3-koppeling bestellen, er eentje voor de F1 krijgen

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.