Autonieuws

Succesvol debuut Peugeot 908 HDi FAP

Peugeot heeft het debuut in de Le Mans Series afgesloten met de overwinning. Tijdens de 1000 km van Monza kwam de Peugeot 908 HDi FAP als eerste over de eindstreep. Daarmee is Peugeot de voorbereidingen op de prestigieuze 24 uur van Le Mans met succes van start gegaan.

Nadat Peugeot zich had teruggetrokken uit het World Rally Championship is Peugeot Sport direct overgeschakeld op de ontwikkeling van een Le Mans-auto. Daarmee keert het merk terug in de arena waarin het begin jaren negentig met de 905 de sportwagenwereldtitel behaalde en in 1992 en ’93 de 24-Uursrace van Le Mans won. De auto van destijds werd aangedreven door een benzinemotor; de nieuwe 908 echter maakt gebruik van common-rail directe dieselinspuiting (HDi), voorzien van (FAP-)roetfilters. Daarmee gaat Peugeot uiteraard de rechtstreekse concurrentie aan met het inmiddels bijna onoverwinnelijke fabrieksteam van Audi.

908 HDi FAP met dieselmotor
Peugeot´s troef is de 908 HDi FAP. De raceauto van de Fransen werd in het najaar van 2006 gepresenteerd op de Autosalon van Parijs. Meest opvallend is uiteraard de dieselkrachtbron die een groot strategisch voordeel oplevert. De motor heeft namelijk een geringere brandstofconsumptie waardoor er minder hoeft te worden getankt. Bovendien is het maximale koppel van 1.200 Nm absoluut indrukwekkend te noemen. De 5,5 liter V12-motor in de 908 is goed voor een vermogen van 700 pk. Voor de overbrenging naar de achterwielen staat een elektropneumatisch bediende 6-versnellingsbak garant.

Le Mans Series
Ter voorbereiding op de 24 uur van Le Mans neemt Peugeot deel aan de Le Mans Series. In deze zes races wordt gereden volgens de regels die ook op Le Mans gelden. Een perfecte voorbereiding voor het team. De Le Mans Series en de 24-uursrace staan open voor twee cilinderinhoudsklassen per categorie. Bij de prototypen zijn dat de LM P1 en LM P2, bij de Gran Tursimo’s LM GT1 en LM GT2. Peugeot verkoos uiteraard de krachtigste klasse, LM P1, omdat deze het beste uitzicht biedt op de hoofdprijs, de zege in het algemeen klassement van de 24-Uursrace van Le Mans, en daarmee ook de grootste uitdaging inhoudt.

Het team van Peugeot
Bij de zes LMS-races zet het team twee Peugeots 908 in, die worden bemand door de Franse coureurs Nicolas Minassian en Stéphane Sarrazin, de Portugees Pedro Lamy en de Spanjaard Marc Gené. Voor de 24-Uursrace van Le Mans versterkt Peugeot de equipes met de Fransman Sébastien Bourdais en de Canadees Jacques Villeneuve. Eric Hélary (Frankrijk) is test- en reserverijder. Met uitzondering van Gené en Villeneuve brengen allen Le Mans-bagage met zich mee. Daar staat tegenover dat de Spanjaard de reputatie van ‘meester-afsteller’ heeft verworven als Williams en Ferrari Formule 1-testrijder, en dat de Canadees zeer gemotiveerd is om een historisch unicum op zijn naam te schrijven. Nog nooit is een coureur namelijk erin geslaagd om en de Indianapolis 500 en de Indycar-titel en het wereldkampioenschap Formule 1 en de 24-Uursrace van Le Mans te winnen.

Succesvol debuut
Een goed begin is het halve werk moeten ze bij Peugeot hebben gedacht. Het debuutoptreden van de 908 HDi FAP werd namelijk afgesloten met de overwinning. Het team van Nicolas Minasian en Marc Gené wist namelijk als eerste over de finish te rijden. Met een totaal van 173 ronden en een gemiddelde snelheid van 200 km/h denderde de dieselraceauto langs de finishvlag op het Italiaanse Monza. Bij de eerste serieuze langeduurtesten in maart had de gloednieuwe Peugeot 908 HDi FAP weliswaar al snelle rondetijden neergezet, maar in wedstrijdverband moest het team zich nog bewijzen. Dat dit zo overtuigend zou gebeuren, durfde niemand vooraf te voorspellen, zelfs niet nadat Minassian en Sarrazin in Monza de beide auto’s op de voorste startrij hadden gekwalificeerd. En dat beloofd wat voor de aankomende races en uiteraard de 24 uur van Le Mans. Bij Audi zullen ze zich inmiddels al wel zorgen beginnen te maken. Of zal de Audi R10 inmiddels zo ver zijn doorontwikkeld dat Peugeot het nakijken krijgt? We zullen het zien!

Gerelateerde artikelen

Peugeot Rifter neemt stokje over van Partner

Autonieuws
> Artikel lezen

De nieuwe Peugeot 508: vijfdeurs coupé

Autonieuws
De nieuwe Peugeot 508: alle details
> Artikel lezen

Nieuwe Peugeot 508 lijkt in niets op voorganger

Autonieuws
> Artikel lezen

Traagste Peugeot 205 GTi ooit is ook de coolste

Autonieuws
> Artikel lezen

Peugeot's nieuwste EV lust stof en modder als ontbijt

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.