Autonieuws

Prautotype 001 onthuld op de AutoRAI 2007

Op de AutoRAI 2007 is Prautotype 001 onthuld. De volledig in Nederland en door Nederlanders ontwikkelde conceptcar toont ons het kunnen van de Nederlandse autobranche. De conceptcar is uniek in zijn soort. Maar wat maakt de auto nu zo uniek en zo Nederlands?

Het Design
Onze eigen Marcel Bastiaans tekende een ‘body’ die goed geproportioneerd, krachtig en aantrekkelijk is. Maar het koetswerk is ook functioneel en aërodynamisch. Hij liet zich voor het basisidee voornamelijk inspireren door de jachtbouw, een tak van sport waarin Nederland op mondiaal niveau uitblinkt. Prautotype 001 doet door de vorm van de spatschermen nog het meest denken aan een omgekeerde catamaran en de cabine heeft door de vorm van de zijruiten wel iets weg van de kajuit op een snel zeiljacht. Dan zijn er nog de wielen waarvan het centrale gedeelte wordt gevormd door een schroef. Dat is niet persé en alleen stylinggrap, maar ook functioneel omdat het de koeling van de remmen bevordert. Dutch design in optima forma dus!

De Motor
Bert de Gooijer ontwikkelde een experimentele tweecilindermotor die dankzij een excentriek met een inwendig vertand ringwiel een continu variabele compressieverhouding heeft. De slag die de zuiger maakt kan langer en korter gemaakt worden, afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden. Dat is uniek en nog nooit eerder in deze vorm vertoond; het is een echte wereldprimeur met (dankzij een compressor) een vermogen van circa 100 pk en een brandstofverbruik dat 30 tot 50 procent lager is dan dat van een conventionele benzinemotor. Bovendien staat een variabele compressie het stoken van verschillende, milieuvriendelijke (bio)brandstofsoorten toe, met octaangetallen tussen de 80 en 130. Ook biedt het een uitweg uit het conflict tussen het arme mengsel (geringe motorbelasting) dat ook bij een hoge compressie gecontroleerd verbrandt en het rijke mengsel (zware belasting) dat snel detoneert bij (te) hoge compressie. Door de goede pk/gewichtsverhouding (circa 1 op 7) zou Prautotype 001 dus een snelle, maar ook een milieuvriendelijke auto kunnen zijn.

De Transmissie
De transmissie die het motorvermogen op de wielen overbrengt is ook al puur Nederlands. Feitelijk is het een eerbetoon aan het van DAF bekende Variomatic-principe, dat in de zeventiger en tachtiger jaren bij Van Doorne’s Transmissie is doorontwikkeld en evolueerde tot de CVT, ofwel de Continu Variabele Transmissie met een enkele aandrijfband. Deze band is een heel bijzondere duwband die is samengesteld uit een enorm aantal met grote precisie vervaardigde segmentjes, die de kracht van de ene naar de andere poelie doorgeven. VDT is tegenwoordig een onderdeel van Bosch en de CVT is door de auto-industrie uiteindelijk omarmd als de ideale versnellingsbak. Het Williams F1 team had dit al iets eerder begrepen en liet VDT een CVT ontwikkelen die het vermogen van een F1-motor aankon. Daarmee werden meteen tijdens de eerste test opmerkelijke resultaten behaald. De Williams met CVT bleek zo snel, dat dit type transmissie nog voordat de eerste auto ermee aan de start kon verschijnen werd verboden door de FIA. Het Nederlandse bedrijf Drive Train Innovations heeft de CVT nogmaals onderhanden genomen en presenteert in Prautotype 001 een CVT waarbij nog meer rijplezier en rendement uit het oorspronkelijke concept wordt gehaald.

Prautotype 001 staat tot en met 9 april 2007 te pronken op de AutoRAI 2007.

Gerelateerde artikelen

Mercedes-Maybach Ultimate Luxury Concept lekt uit

Autonieuws
> Artikel lezen

Afrojack & co nemen eerste 'Nederlandse' Ford GT in ontvangst

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe gaaf! Iemand heeft een Porsche 917K als daily driver

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche 911 GT3 RS 'vliegt' over de Ring in 6:56,4

Autonieuws
> Artikel lezen

Citroen C4 Aircross mogelijk te koop bij AliExpress

Autonieuws
> Artikel lezen

Wat kosten deze 5 elektrische auto’s als occasion?

Autonieuws
Wat kosten deze 5 elektrische auto’s als occasion?
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.