Autonieuws

ZAP-X Crossover: supersnelle elektro-auto

Het Amerikaanse ZAP gaat een sportieve, dynamische en ruime elektrisch aangedreven auto op de markt brengen. De ZAP-X Crossover is een doorontwikkeling van een eerder door Lotus gepresenteerde conceptcar en combineert de prestaties van een sportauto met de ruimte van een SUV.

In het voorjaar van 2006 presenteerde Lotus de APX Conceptcar op de Autosalon van Genève. De elektrisch aangedreven conceptcar was ontwikkeld door Lotus Engineering - onderdeel van de Britse sportautofabrikant - en was destijds al zo goed als productierijp. Tijdens de presentatie liet Lotus al weten dat er veel interesse was om de conceptcar door een derde partij ook daadwerkelijk op de markt te brengen. En dat gaat nu gebeuren.

ZAP
Het Amerikaanse ZAP staat bekend om elektrisch aangedreven auto´s. Het huidige modellengamma bestaat echter uit kleine stadsautootjes à la de Smart en zelfs nog kleiner. Maar ZAP is in staat om veel mooiere voertuigen te bouwen. De Amerikanen hebben dan ook met veel interesse gekeken naar de Lotus APX conceptcar. Er is nu officieel bekend gemaakt dat de auto ook daadwerkelijk in productie zal gaan.

Ruime crossover
Het concept heeft wel wat weg van de Mercedes R-klasse. De ZAP-X combineert de ruimte en de uitstraling van een SUV met wat stylingkenmerken van een sportievere auto. Het interieur biedt plaats aan 5+2 personen en een groot glazen dak is optioneel. Aangezien Lotus de basis voor dit model heeft gelegd zit het met de rij-eigenschappen wel goed. Het grotendeels uit aluminium opgetrokken onderstel zorgt ervoor dat de ZAP-X relatief licht is en dat komt de prestaties alleen maar ten goede.

Prestaties van een sportauto
Voor de aandrijving staan vier elektromotoren garant. De motoren zijn gemonteerd in de wielen en dus is vierwielaandrijving standaard. Gezamenlijk weten de elektromotoren een vermogen van 644 pk op te wekken. Voor de sprint van 0-100 km/h zijn dan ook slechts 4,8 seconden nodig. De topsnelheid ligt rond de 250 km/h. Bij volle accu´s bedraagt de actieradius ongeveer 560 km. Wie niet voldoende stroom meer heeft kan de accu´s in slechts 10(!) minuten compleet opladen. Wie gewoon brandstof gaat tanken is inclusief afrekenen ook al snel 10 minuten verder.

Productie start in 2008
De ZAP-X komt waarschijnlijk al in 2008 op de markt. Over de prijzen en levering is op dit moment nog niets bekend. ZAP laat hiermee zien dat elektrisch rijden niet saai hoeft te zijn. Iets dat het Franse Venturi eerder al bewees met de Fétish.

Gerelateerde artikelen

Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer

Autonieuws
Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer
> Artikel lezen

Analyse: autonome auto blijkt gat in de advertentiemarkt

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW gevraagd interieur saaie Hyperloop One te ontwerpen

Autonieuws
BMW gevraagd interieur saaie Hyperloop One te ontwerpen
> Artikel lezen

Waanzinnige stuurmansweg van € 75 mln loopt… dood

Autonieuws
> Artikel lezen

Duimen draaien voor de nieuwe Kia Ceed Wagon

Spyshots
> Artikel lezen

Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend

Autonieuws
Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.