Autonieuws

Snelste pickup ter wereld: Dodge Ram SRT-10

De Dogde Ram SRT-10 met 500 pk sterke Viper motor, is de snelste pick-up ter wereld. Met een top van bijna 250 km/h is de Dodge Ram SRT-10 opgenomen in het Guiness Book of World Records.

De Dodge bereikte een snelheid van precies 247,339 km/h, die werd bereikt op een testbaan van DaimlerChrysler in de Verenigde Staten. Het oude record was in handen van Ford, maar is sinds de geslaagde recordpoging veiliggesteld door een Dodge Ram SRT-10, die de Ford met een verschil van maar liefst ruim 11 km/h naar de tweede plaats verwees.
 
De Dodge Ram SRT-10 is recentelijk op de Amerikaanse markt verschenen en voor de recordpoging is een standaard productiemodel van de lopende band gehaald. De auto betrad het strijdtoneel zonder technische of aërodynamische aanpassingen. De recordsnelheid werd gemeten in twee richtingen over een afstand van telkens een kilometer. De twee ritten, die samen een gemiddelde snelheid opleverden, moesten binnen een uur na elkaar worden gemaakt. De gebruikte meetapparatuur was nauwkeurig tot op één duizendste van een seconde.
 
De letters SRT in de typeaanduiding van de recordbrekende Dodge Ram staan voor Street and Racing Technology. Dit is de naam van een speciale afdeling bij Dodge, die onder leiding staat van Dan Knott: “Met de Ram SRT-10 wilden wij de ultieme pick-up creëren. Met een vermogen van 500 pk, de rijeigenschappen van een sportwagen, een eersteklas remsysteem en een door raceauto’s geïnspireerd uiterlijk. Dat wij met deze auto een recordbreker in huis hebben, bewijst dat de Dodge Ram SRT-10 inderdaad de ultieme pick-up is.”
 
De Dodge Ram SRT-10 is het derde model in een reeks razendsnelle Dodge SRT-modellen. De bekendste is de Viper SRT-10 die zijn motor met de Ram SRT-10 deelt. Daarnaast is er de Dodge SRT-4, een compacte sportsedan met een vermogen van liefst 230 pk.
 
Aan het stuur tijdens de succesvolle recordpoging zat Brendan Gaughan. Hij is zesvoudig winnaar van de 2003 NASCAR Craftsman Truck Series (NCTS) met een Dodge Ram. “Ik heb heel wat snelle pick-ups gereden, maar een record breken voor het beroemde Guinness Recordboek was een unieke ervaring”, aldus de coureur. “De Dodge Ram is voor mij al jaren de beste pick-up voor het circuit, maar deze SRT-10 heeft mij nu ook overtuigd als ultieme pick-up voor op de weg.”

Gerelateerde artikelen

Groot, groter, grootst: Dodge Ram Long Hauler Concept

Autonieuws
Groot, groter, grootst: Dodge Ram Long Hauler Concept
> Artikel lezen

18 blijkt duivels nummer voor de Dodge Challenger Hellcat

Autonieuws
> Artikel lezen

Visueel genieten van Dodge Challenger Demon

Autonieuws
> Artikel lezen

Dat was het: het afscheid van de Dodge Viper is officieel

Autonieuws
Dat was het: het afscheid van de Dodge Viper is officieel
> Artikel lezen

Smullen van retro-cocktail: Dodge Shakedown Challenger

Autonieuws
> Artikel lezen

SEMA in Las Vegas het terrein van Chrysler

Autonieuws
SEMA in Las Vegas het terrein van Chrysler
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.