Autonieuws

Compleet nieuwe Mazda2

Mazda introduceerde het motto ‘Zoom-Zoom’ in 2002 bij de lancering van het eerste model van de nieuwste generatie, de Mazda6. In de jaren daarop zijn we door de Japanners overdonderd met deze leus. En het einde daarvan is nog niet in zicht, want ook de nieuwe Mazda2 is volgens het ‘Zoom-Zoom’ principe gestileerd.

De nieuwe Mazda2 is meer dan een voortborduring op het bestaande model: deze nieuwkomer is het eerste doorontwikkelde model van de nieuwste generatie Mazda’s. Terwijl andere fabrikanten hun kleine modellen steeds groter maken, slaagde Mazda er bij de nieuweling in de buitenafmetingen iets te laten afnemen, zonder daarbij concessies te doen aan de interieurruimte. De opdracht voor de ontwerpers was om een nieuwe Mazda2 te ontwikkelen, die wat betreft vormgeving een breed publiek moest kunnen aanspreken.

Interieur
Het interieur van de Mazda2 biedt voldoende opbergmogelijkheden. Zo is het dashboardkastje voorzien van een tijdschriftenrek dat toegankelijk is zonder het kastje te hoeven openen. De vloer tussen beide voorstoelen is aan de achterkant groot genoeg voor een handtas en andere persoonlijke bezittingen. In totaal beschikt de Mazda2 over 250 liter aan bagageruimte. Standaard heeft elke ‘2’ dubbele airbags voorin en zijn zij- en gordijnairbags als optie leverbaar. De motorkap, spatschermen en ruitenwissers zijn zodanig geconstrueerd dat ze in geval van een aanrijding met een voetganger letsel helpen beperken.

Korte ritten
Vaak worden auto’s in het B-segment gebruikt voor korte ritten (en boodschappen), vandaar dat gebruiksgemak en wendbaarheid van groot belang zijn. Bij de nieuwe Mazda2 werden functionaliteit en praktische bruikbaarheid verbeterd aan de hand van gebruikerstips en gegevens over het dagelijks gebruik van auto’s in het B-segment. Dankzij de naar voren aflopende schouderlijn zijn de buitenspiegels laag gepositioneerd, waardoor het zicht van de bestuurder naar voren en opzij werd verbeterd. Het goede zicht vergemakkelijkt het rijden op smalle bochtige wegen en voorkomt dat in drukke straten voetgangers over het hoofd worden gezien. Bovendien is de bestuurdersstoel uitgebreid verstelbaar, dat in combinatie met de hoger geplaatste schakelpook een verhoogde, dus overzichtelijke zit mogelijk maakt.

Afgevallen
Mazda doet er alles aan om het verbruik en daarmee de uitstoot van CO2 en andere milieubelastende uitlaatgassen te verminderen. Bij de Mazda2 werd grote aandacht besteed aan gewichtsbesparing om het verbruik te verlagen. In tegenstelling tot andere fabrikanten waar de modellen alleen maar zwaarder lijken te worden, bespaart Mazda met de nieuwe ‘2’ zo’n honderd kilogram aan gewicht ten opzichte van zijn voorganger. Dit, in combinatie met een verbeterde aërodynamica en nieuwe aandrijflijnen levert een tot wel vijftien procent gunstiger brandstofverbruik op. De nieuwe Mazda2 hatchback is in eerste instantie leverbaar met keuze uit drie benzineversies, te weten een 1,3 liter met 75 of 84 pk en een 1,5 liter met een vermogen van 103 pk. Enkele maanden later volgt een 1,4 liter CiTD-dieselmotor.

Gerelateerde artikelen

De nieuwe Mazda2 staat Barcelona goed

Fotogalleries
De nieuwe Mazda2 staat Barcelona goed
> Artikel lezen

Dit kost de nieuwe Mazda2 op z'n minst

Autonieuws
Mazda2 krijgt prijskaartje
> Artikel lezen

Nieuwe Mazda2 al te bezichtigen in R’dam

Autonieuws
Nieuwe Mazda2 al te bezichtigen in R’dam
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.