Autonieuws

Hyundai QarmaQ: made of plastic

Hyundai heeft een bijzondere crossover conceptcar ontwikkeld onder de naam QarmaQ. De SUV-achtige conceptcar is grotendeels gemaakt van plastic en dat heeft opvallende voordelen voor de veiligheid van voornamelijk voetgangers.

De QarmaQ is voor Hyundai puur een conceptcar. Het productiestadium zal de auto in zijn geheel dan ook zeker niet halen. Maar Hyundai polst met de QarmaQ wel de reacties van de pers en het publiek. Voor het ontwerp stond het Europese designcentrum van de Koreanen garant. Zij hebben de rondvormige crossover vormgegeven. Opvallend daarbij is de brede achterzijde, het sportief ogende front en de opvallende deuren.

De voordelen van plastic
Onderhuids zijn veel moderne en revolutionaire technieken gebruikt. In navolging op de Rinspeed eXasis is ook de Qarmaq grotendeels gemaakt van plastic. Voor de ontwikkeling van de plastic onderdelen heeft Hyundai nauw samengewerkt met het in Nederland gevestigde GE Plastics. Dankzij het gebruik van al dat plastic zijn vele voordelen bereikt. Zo is de auto 60 kg lichter dan wanneer de QarmaQ gemaakt zou zijn van staal, aluminium en glas. Maar ook de vele rondingen zijn veel gemakkelijker (en goedkoper) te realiseren wanneer er gebruik wordt gemaakt van plastic. Tot slot heeft het ook een positieve invloed op de voetgangersveiligheid. Het veel zachtere materialen kan indeuken en de energie die vrij komt bij een botsing gemakkelijker absorberen. Vooral voetgangers die door de QarmaQ worden aangereden hebben hierdoor een veel kleinere kans op ernstig letsel.

Samenwerking met GE Plastics
Dat Hyundai niet zomaar de samenwerking met GE heeft opgezocht lijkt ons duidelijk. Op wat voor termijn er meer zichtbaar zal worden van deze samenwerking is moeilijk te zeggen, maar wij denken wel dat Hyundai hier meer mee gaat doen. De voordelen spreken voor zich, maar hoe het productiematig vorm zal gaan krijgen moet de tijd uitwijzen.

Gerelateerde artikelen

Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20

Autonieuws
Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20
> Artikel lezen

Audi en Hyundai storten zich samen op brandstofcel

Autonieuws
> Artikel lezen

Basketbalteams opgelet! Dit is de Hyundai Palisade

Spyshots
> Artikel lezen

Hyundai gaat toch voor compleet nieuwe i40

Spyshots
> Artikel lezen

Dit betaal je voor Hyundai's waterstof-SUV, de Nexo

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.