Autonieuws

Volkswagen Touareg Blue TDI: schonere diesel

Volkswagen komt in 2008 met een relatief schone Touareg diesel op de markt. De auto maakt gebruik van de inmiddels welbekende Bluetec-techniek en is samen met DaimlerChrysler ontwikkeld.

Volkswagen ontwikkelt samen met alliantiepartners Audi en DaimlerChrysler milieuvriendelijkere motoren. Waar vooralsnog vooral Mercedes naam maakte met de Bluetec-techniek, begint nu ook Volkswagen modellen te presenteren. Na de Bluetec-techniek in de Tiguan concept, is nu de Touareg aan de beurt. 

SCR-katalysator
Het grote nieuws is de toepassing van een SCR-katalysator, die de uitstoot van schadelijke NOx-deeltjes met 90 procent vermindert. Desalniettemin levert de V6 TDI nog altijd een vermogen van 225 pk. De Touareg met deze nieuwe techniek wordt in 2008 voor het eerst in de Verenigde Staten geïntroduceerd en zal daarna pas zijn debuut maken op ons continent.

BlueTDI
De SCR-katalysator heeft een speciale taak, namelijk het omzetten van stikstofoxide in respectievelijk stikstof en water, zonder bijproducten te genereren. Om vervolgens de overige schadelijke deeltjes voor een groot deel te elimineren beschikt de BlueTDI nog over een tweede katalysator en een roetfilter. De stikstofoxides worden van elkaar gescheiden door een vloeibaar Ureum-additief op waterbasis (AdBlue), opgeslagen in een apart reservoir in de Touareg BlueTDI. Dit additief wordt vervolgens voortdurend in het uitlaatsysteem verneveld ingespoten, net voor de SCR-katalysator. In combinatie met de warme uitlaatgassen wordt er een proces opgang gezet, waardoor het AdBlue in de kat gaat reageren met de NOx-deeltjes en dit vervolgens opsplitst in stikstof en water. De BlueTDI motor verbruikt per 100 kilometer zo’n 0,1 liter AdBlue. Het reservoir biedt voldoende inhoud tot de volgende geplande servicebeurt.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Volkswagen Touareg naakt gespot

Autonieuws
> Artikel lezen

Minstens 80 mille voor nieuwe Volkswagen Touareg

Autonieuws
> Artikel lezen

En de nieuwe Volkswagen Touareg wordt onthuld op…

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer details over nieuwe Volkswagen Touareg

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Volkswagen Touareg gepresenteerd

Autonieuws
Nieuwe Volkswagen Touareg gepresenteerd
> Artikel lezen

Bekijk de nieuwe Volkswagen Touareg van alle kanten

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.