Autonieuws

Kia Rio Hybrid: proefkonijn

Kia presenteert in Genève de eerste hybride Rio. In eerste instantie wordt deze sedan gebruikt voor uitbreiding van de testvloot. De Koreaanse fabrikant voert namelijk op grote schaal testactiviteiten met hybride-auto’s uit om pas vanaf 2010 milieuvriendelijke auto’s te creëren voor een volledige serieproductie. We moeten dus nog even geduld hebben…

De Kia Rio Hybride sedan is door het research en designcenter van Kia ontworpen en wordt aangedreven door een 1,4 liter benzinemotor, gekoppeld aan een 12kW/95 Nm sterke elektromotor in combinatie met een CVT versnellingsbak. De benzinemotor is voorzien van CVVT (continue variabele kleptiming) en levert een vermogen en terkkracht van respectievelijk 90 pk en 126 Nm. De koppelsterke, permanente magnetische elektromotor is tussen het vliegwiel en de versnellingsbak geïnstalleerd en ‘ondersteunt’ de benzinemotor tijdens het starten, het accelereren en op een hellend wegdek. Tijdens het afremmen werkt de elektromotor als een dynamo om het accupakket opnieuw op te laden. Het computergestuurde systeem maakt het ook mogelijk dat de krachtbron en de elektromotor na enkele seconden worden uitgeschakeld wanneer de auto tot stilstand is gekomen. Het opnieuw starten gebeurt dan automatisch.

Prestaties
Voor een hybride model accelereert de Rio toch behoorlijk. De sprint van 0 naar 100 km/u duurt 12,2 seconden en de topsnelheid bedraagt 180 km/u. Met de kostbare brandstof springt deze Rio volgens de fabrikant gunstig om. Op één liter benzine legt ie bijna 19 kilometer af. In vergelijking met een gewone Rio neemt de uitstoot met 37 procent af en wordt het brandstofverbruik met 44% verbeterd. Qua CO2-uitstoot noteert de Kia Hybride een cijfer van 126 g/km. Om het brandstofverbruik verder terug te dringen en de prestaties te verbeteren zijn er meer aanpassingen verricht aan het ontwerp. Zo zijn voor de hybride speciale lichtgewicht componenten gebruikt, zoals een aluminium motor en kofferbak, aluminium frames voor de voorstoelen, lichtgewicht wielen met lage weerstand banden eromheen en tot slot een elektrische stuurbekrachtiging. Deze onderdelen maken de Rio Hybride 220 kilogram lichter.

Gerelateerde artikelen

Kia Rio krijgt kleine facelift voor 2015

Autonieuws
Kia Rio
> Artikel lezen

Strakgetrokken Kia Rio krijgt prijzen toegewezen

Autonieuws
Strakgetrokken Kia Rio krijgt prijzen toegewezen
> Artikel lezen

Nieuwe Kia Rio rijden kan vanaf € 15.735,-

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.