Autonieuws

Compleet nieuwe Renault Twingo onthuld

De compleet nieuwe Renault Twingo volgt een succesvolle voorganger op. Aan de nieuwe Twingo de zware taak om het succes van de ´oer-Twingo´ te overtreffen. Renault zet daarbij in op een jong publiek die deze hippe, praktische en moduleerbare Twingo aan moet spreken.

Renault is altijd al een belangrijke speler in het segment van de kleine auto’s geweest en heeft meer dan 2,4 miljoen Twingo’s verkocht sinds de lancering van het model in april 1993. Dat belooft dus een zware taak te worden voor de nieuweling. Mede door het feit dat er sinds zijn ‘geboorte’ in eigen huis meerdere nieuwe compacte producten zijn ontwikkeld, zoals de Modus en uiteraard de nieuwste generatie Clio. De Franse fabrikant mikt met de Twingo op een breder publiek. Daarom komen ze direct met een sportieve GT-versie op de proppen en met een rechtsgestuurde variant voor de Britse markt. De GT onderscheid zich van zijn minder potente broers onder meer door een specifieke voorbumper met mistlampen, zijskirts, grotere 15-inch wielen en een aluminiumkleurige spoiler en verchroomde uitlaatpijp aan de achterzijde.

Moduleerbaar
Ondanks de beperkte carrosserieafmetingen biedt de Twingo binnenin nog voldoende ruimte. Zijn voorganger baarde op dit punt ook opzien. Het grootste winstpunt hieraan is de relatief lange wielbasis van 2,37 meter. Het interieur is moduleerbaar en naar wens met een vaste achterbank of met vier onafhankelijke en verschuifbare stoelen te bestellen. De bagageruimte meet een inhoud van 165 liter tot 285 liter in vierzitsconfiguratie, afhankelijk van de stand van de achterste stoelen. Met de leuningen opgeklapt groeit het koffervolume tot 959 liter, waarbij zelfs voorwerpen tot 2,15 meter lang vervoerd kunnen worden door de voorste passagiersstoel neer te klappen. In totaal zijn er elf opbergmogelijkheden in het interieur opgenomen.

Personaliseren
Wie kan er tegenwoordig nog zonder een mobiele telefoon of iPod? Renault biedt daarom optioneel voor de Twingo een zogeheten ‘Audio Connexion Box’ en bluetooth voorbereiding. Eerstgenoemde feature bedient men met behulp van toetsen op het stuurwiel. Zo kan de eigen muziekcollectie in MP3-formaat (of die zich nu bevindt op een USB-stick, een walkman of een iPod) in de auto beluisterd worden. Onder de noemer ‘my Twingo’ kun je de auto helemaal naar wens personaliseren. Hiervoor zijn zogenaamde decoratieve koetswerkaankledingen of interieuruitrustingen voorradig. Verder doen ook nieuwe comfort- en veiligheidsuitrustingen zijn intrede, die nog niet leverbaar waren op de Twingo. Denk dan aan zijairbags, een automatische airco, een snelheidsregelaar/begrenzer, een in de hoogte verstelbaar stuur en automatische ontsteking van de lichten.

Vier motoren
Onder de motorkap is er keuze uit drie benzinemotoren en voorlopig één dieselkrachtbron. De benzinemotoren meten alledrie een inhoud van 1,2 liter, maar verschillen met 60, 75 en 100 pk van vermogen. De 100 pk versie is overigens een volledige nieuwe TCE-motor met turbo die ook in de Modus en Clio te bestellen is. Dit aggregaat is alleen in combinatie met de GT-uitvoering leverbaar. In 9,8 seconden snelt de Twingo dan naar de honderd. Op dieselgebied zien we de bekende 1.5 dCi met 70 pk en 160 Nm uit de Clio. Alle motoren zijn standaard gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak en de 1.2 met 75 pk is leverbaar met een gerobotiseerde handbak.

Gerelateerde artikelen

Renault Twingo GT: 110 pk op de achterwielen

Autonieuws
Renault Twingo GT: 110 pk op de achterwielen
> Artikel lezen

Twingo-bestuurder aangehouden met lantaarnpalen op het dak

Autonieuws
Twingo-bestuurder aangehouden met lantaarnpalen op het dak
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.