Autonieuws

Pagani Zonda R: Overtreffende trap

Het Italiaanse Pagani komt na de Zonda S en Zonda F nu met de overtreffende trap; de Zonda R. De supersnelle sportauto van Pagani wordt aangedreven door een 750 pk sterke V12 die de Zonda R in staat stelt adembenemende prestaties te realiseren.

In het Italiaanse Modena is behalve Ferrari nog een exclusieve sportautofabrikant gevestigd. Oprichter Horacia Pagani is daar jaren geleden begonnen met het bouwen van zijn ultieme droom. Inmiddels is het sportautomerk Pagani wereldwijd bekend door de opvallende vormgeving en de spectaculaire prestaties. De meest recente aanwinst in de Pagani-stal is de Zonda F. De ruim 600 pk sterke sportauto is sneller dan een Ferrari Enzo en Porsche Carrera GT, maar volgens Pagani nog niet extreem genoeg. De Italianen komen dan ook met de overtreffende trap in de vorm van de Pagani Zonda R.

750 pk sterke V12
Evenals bij de andere Pagani-modellen zorgt een V12 van Mercedes-AMG voor de aandrijving. In de Zonda R is deze krachtbron goed voor een vermogen van maar liefst 750 pk. Daarmee is de Zonda R bijna 150 pk sterker dan de Zonda F. De sprint vanuit stilstand naar 100 km/h zal dan ook in iets meer dan 3 seconden een feit moeten zijn. Zijn topsnelheid ligt boven de 350 km/h. Deze cijfers maken de Zonda R tot één van de snelste sportauto´s ter wereld.

Designkenmerken van een circuitauto
Uiteraard verschilt de Zonda R duidelijk van zijn minder potente stalgenoten. De auto is bijna 40 cm langer (4.77 m) en bovendien 5 cm breder. Een enorme spoiler op de achterzijde zorgt voor extra neerwaartse druk die op hoge snelheden niet overbodig is. Verder heeft de Zonda R dankzij z´n lange achterzijde wel wat weg van een circuitauto.

Prijs: 1,2 miljoen euro
Wie geïnteresseerd is in de Zonda R kan op speciale bestelling terecht in Modena. Daar wordt de Zonda R geheel met de hand - en naar wens van de klant - gebouwd. De prijs bedraagt 1,2 miljoen euro, exclusief belastingen. Daarmee is de Zonda R duurder en exclusiever dan de Bugatti Veyron.

Gerelateerde artikelen

Horacio Pagani bouwt eigen Zonda om tot HP Barchetta

Autonieuws
Huayra
> Artikel lezen

Pagani Zonda 'herrijst' als bloedstollende 760 MD

Autonieuws
Pagani Zonda 760 MD
> Artikel lezen

Pagani Huayra Lampo wil eigenlijk een klassieke Fiat zijn

Autonieuws
> Artikel lezen

Daags oude Pagani Zonda Riviera zoekt een baas

Autonieuws
> Artikel lezen

Serieus?! Pagani start nu al restauratieprogramma

Autonieuws
Serieus?! Pagani start nu al restauratieprogramma
> Artikel lezen

Pagani Zonda leeft voort als Fantasma Evo

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.