Autonieuws

SUV-roadster: Mazda Hakaze conceptcar

In navolging op twee eerdere conceptcars zal Mazda in Genève de Hakaze onthullen. De Mazda Hakaze is een conceptcar ontworpen volgens de ´Nagare´ designlijn van de Japanners. De auto heeft de kenmerken van een compacte SUV, een roadster en een hatchback gecombineerd.

Bij Mazda wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe designfilosofie. Onder de naam ´Nagare´ wordt deze filosofie in diverse conceptcars tot uitdrukking gebracht. Het eerste resultaat hiervan zagen we eind 2006 op de Los Angeles Motor Show. Daar presenteerde Mazda de Nagare conceptcar. Een paar maanden later stond de Ryuga op de Detroit Motor Show 2007. De Japanners presenteren in Genève de Hakaze, een compacte crossover met vooral SUV-kenmerken.

Zandduin
De Hakaze werd ontworpen door het Europese designcentrum van Mazda in Frankfurt. De conceptcar is een compacte crossover die de eigenschappen van zowel een SUV, een roadster en een compacte hatchback met elkaar verenigd. Vooral de hoge heuplijn en het functionele interieur doen denken aan een SUV. Volgens Mazda herkennen we de lijnen van een zandduin in deze conceptcar. Net als bij de Nagare en Ryuga is deze conceptcar dan ook geïnspireerd door de natuur. De naam Japanse naam Hakare is daarbij een samentrekking van ´boomblad´ en ´wind´.

Uitneembare dakpanelen
Het exterieur van de Hakaze meet 4.42 m lengte, 1.89 m breedte en een hoogte van 1.56 m. Daarmee komt de lengte overeen met een Mazda3, maar is de Hakaze wel hoger en breder. De portiergrepen zijn vervangen door druktoetsen en de buitenspiegels vervangen door camera´s. Een druk op het knopje op het portier is voldoende om de vleugeldeuren geheel automatisch te laten openen. Met de vier ruiten (zonder ruitstijl) omlaag verandert de auto in een vierzits coupé met de uitstraling van een roadster. Om dit beeld nog verder te versterken kan het dak in twee panelen worden verwijdert en in een uitschuifbaar compartiment in de achterbumper worden opgeborgen.

´Data shell´
Wanneer wordt ingestapt valt het oog direct op het asymmetrische dashboard dat sterk naar de bestuurder is toegedraaid. De rondlopende cockpit geeft een gevoel van diepte en sportiviteit. In het hart van het stuurwiel (dat een vaste kern heeft zoals de Citroën C4) bevindt zich een LCD-scherm. Daarop zien we de gegevens van het navigatiesysteem, de beelden van de camera´s en diverse waarschuwingslampjes. De conventionele sleutel is vervangen door een ´data shell´. Het apparaatje is vergelijkbaar met een USB-stick en voorzien van de instellingen van de bestuurder. Bovendien kunnen er diverse gegevens op worden opgeslagen zoals routes, muziek en films. De Hakaze beschikt ook over een draadloze Bluetooth® batterijlader in het dashboardkastje om de batterij(en) van een mobiele telefoon, een PDA, camera of MP3-speler op te laden. Deze handige oplossing maakt losse kabels overbodig en onttrekt de lader aan het oog.

Kitesurfers
Bij de ontwikkeling van de Hakaze heeft Mazda heeft duidelijk gekeken naar een opkomende en ´hippe´ doelgroep; die van de kitesurfers. Het spreekt dan ook voor zich dat het interieur veelzijdig en ruim is. De vloerbekleding is van leer en moet volgens Mazda prettig aanvoelen wanneer met blote voeten vanaf het strand wordt ingestapt. Ook de vuilafstotende bekleding in de bagageruimte en de mogelijkheid om extra ruimte te creëren moet de kitesurfers aanspreken. Een internetaansluiting is aanwezig om zodoende het weer goed te kunnen volgen.

Turbomotor
Voor de aandrijving heeft Mazda gekozen voor de 2.3 liter DISI turbomotor bekend uit de Mazda3 MPS en Mazda6 MPS. De motor brengt zijn vermogen via een zestraps automaat over op alle vier de wielen. De Hakaze heeft onafhankelijk McPherson veerpoten op de voortrein en multi-link achterwielophanging. Mazda laat weten dat de auto tevens geschikt is om te worden aangedreven door een dieselkrachtbron.

Nieuwe generatie Mazda-modellen
De Hakaze is de derde conceptcar uit een serie van vier modellen. Na de Nagare, de Ryuga en de Hakaze zal Mazda eind dit jaar in Tokyo nog een vierde conceptcar onthullen. De desingrichting Nagare is volgens Mazda het uitgangspunt voor een nieuwe stroming Mazda-modellen. Deze conceptcars vormen dan ook de basis voor een geheel nieuwe generatie Mazda´s.

Gerelateerde artikelen

Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden

Autonieuws
Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden
> Artikel lezen

Mazda6 grondig in 't nieuw gestoken

Autonieuws
> Artikel lezen

Vernieuwde Mazda6 eind deze maand in LA

Autonieuws
> Artikel lezen

Gefacelifte Mazda6 Sportbreak debuteert in Genève

Autonieuws
Gefacelifte Mazda6 Sportbreak debuteert in Genève
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6

Autonieuws
Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6
> Artikel lezen

Bijgepunte Mazda CX-3 comfortabeler en stiller

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.