Autonieuws

Splinternieuwe Mercedes C-klasse

Mercedes vervangt de in 2000 gepresenteerde C-klasse door een volledig nieuw model. De nieuwe C-klasse is leverbaar met diverse vier- en zescilindermotoren en in drie verschillende en onderscheidende uitvoeringen. Vlak voor de zomer van 2007 zal de nieuwe C-klasse bij de dealers staan.

In 2000 presenteerde Mercedes een compleet nieuwe C-klasse. Het model was veel ronder van vorm dan zijn voorganger en in diverse opzichten gebaseerd op de E-klasse. De typische ronde koplampen, de vorm van de achterlichten en ook de zijlijn deden in eerste instantie veel denken aan de E-klasse. Inmiddels ruim zes jaar later staat de opvolger klaar. De compleet nieuwe C-klasse is door en door getest en tot in het kleinste detail doorontwikkeld. Mercedes heeft gestreefd naar een hoog kwaliteitsniveau en geprobeerd een auto te ontwikkelen die zijn ster dubbel en dwars waard is.

Classic, Elegance en Avantgarde
Het design heeft een behoorlijke evolutie doorgemaakt. De lijn die Mercedes met de S-klasse heeft ingezet is ook op de C-klasse terug te zien. Niet langer zien we dubbele koplampen, maar wordt het model gekenmerkt door twee hoekige lichtunits. Van opzij heeft de C-klasse een elegante, maar ook relatief sportieve lijn gekregen. De achterzijde is herkenbaar Mercedes. Meer dan ooit heeft de autofabrikant uit Stuttgart geprobeerd de drie uitvoeringen Classic, Elegance en Avantgarde van elkaar te onderscheiden. De Classic is het basismodel en combineert volgens Mercedes zowel sportieve als comfortabele eigenschappen met elkaar. Bij de Elegance ligt het accent op luxe en comfort. De Elegance is herkenbaar aan een driedimensionale grille gespoten in de kleur van de carrosserie. Het topmodel is de Avantgarde waarbij de nadruk op sportiviteit ligt. Dit model is herkenbaar aan de Mercedes-ster in de grille en de sportieve lichtmetalen wielen. Bij alle drie de modellen verschillen ook de bumpers onderling.

Gegroeide afmetingen
Om de concurrentiepositie van de C-klasse te versterken is het model in alle richtingen gegroeid. De auto meet voortaan een lengte van 4,58 m en dat betekent een groei van 5,5 cm. De breedte is met 4,2 cm toegenomen tot 1,77 m en de wielbasis groeide tot 2,76 m (+ 4,5 cm). Uiteraard heeft dit een positief effect gehad om de interieurruimte. Zo is bijvoorbeeld de schouderruimte voorin met 4 cm toegenomen.

Moderne entertainmentsystemen
De modellen van Mercedes beschikken doorgaans over moderne technologie en dat is ook bij de C-klasse wederom het geval. Diverse systemen werden uit de E- en S-klasse overgenomen. Zo is de Command Controller (zeg maar iDrive van Mercedes) als basis gebruikt voor het bedieningssysteem van de C-klasse. Het kleurenscherm is de basis van het systeem. Hierop zijn alle bedieningselementen van onder meer het audiosysteem, het navigatiesysteem en diverse functies van de auto te bedienen en af te lezen. Zowel met een ronde knop tussen de voorstoelen als met knopjes op het stuur zijn de functies eenvoudig en overzichtelijk te bedienen. Wat systemen betreft biedt Mercedes de keuze voor de Audio 20, Audio 50 APS en het Comand APS. Die laatste is voorzien van een navigatiesysteem waarvan het kaartmateriaal is geïnstalleerd op een harde schijf. Tevens is het mogelijk om bij alle systemen de telefoon middels Bluetooth te koppelen aan de ingebouwde carkit.

Motorengamma
Het motorengamma van de C-klasse is zeer uitgebreid en bestaat uit diverse vier- en zescilindermotoren. De meeste motoren (maar vooral de viercilinders) werden vernieuwd en verbeterd. Het instapmodel is de C 180 Kompressor. De motor levert voortaan 156 pk (was 143 pk) en 230 Nm (was 220 Nm). De C 200 Kompressor kreeg er 20 pk bij en levert voortaan een vermogen van 184 pk en een koppel van 250 Nm. De V6-motoren bleven ongewijzigd en leveren respectievelijk 204, 231 en 272 pk. Het dieselgamma van de C-klasse start bij de C 200 CDI (136 pk) en vervolgens de C 220 CDI (170 pk / 400 Nm). Daarna volgt de C 320 CDI die goed is voor een vermogen van 224 pk. Alle motoren (met uitzondering van de C 350) zijn standaard gekoppeld aan een zesbak. De C 350 wordt standaard gekoppeld aan een zeventraps automaat (7G-tronic).

Veiligheid
Veiligheid speelt al jaren een bijzonder belangrijke rol bij Mercedes. Ook in de nieuwe C-klasse is dit duidelijk terug te zien. Dankzij de vele crashtests die Mercedes zelf heeft uitgevoerd werd het mogelijk om de kreukelzones zo goed mogelijk te ontwikkelen. Standaard worden bovendien zeven airbags gemonteerd. Naast de twee adaptieve front airbags monteert Mercedes ook een knieairbag voor de bestuurder, twee zijairbags en twee windowbags voor de vóór- en achterpassagiers. Om een kop-staartbotsing te voorkomen werden knipperende remlichten gemonteerd. Mocht er een noodstop worden gemaakt dan beginnen de remlichten te flitsen en wordt achteropkomend verkeer extra alert gemaakt. Mocht het onverhoopt tot verkeerd gaan dan zorgen de anti-whiplash hoofdsteunen (Neck-PRO) voor een beperking van het nekletsel. Tevens monteert Mercedes als optie het geavanceerde Pre-Safe. In geval van een dreigend ongeval worden dan diverse maatregelen genomen om de impact te beperken. Als dat nog niet alles is levert Mercedes (eveneens optioneel) het Intelligent Light System. De bi-Xenon koplampen zijn bij dit systeem voorzien van vijf verschillende standen om te rijden onder diverse omstandigheden. Het Intelligent Light System moet het zicht aanzienlijk verbeteren.

Levering
Nog voor de zomer van 2007 staat de compleet nieuwe C-klasse sedan bij de Mercedes-dealers. Het model lost een succesvolle voorganger af. Van de vorige generatie werden maar liefst 1,4 miljoen exemplaren geproduceerd. Vooral Duitsland (30% van de verkopen) is voor de C-klasse een belangrijke afzetmarkt. De prijzen beginnen bij € 37.400,- voor de C 180 Kompressor.

Gerelateerde artikelen

Mercedes-AMG C 63-modellen bijgepunt

Autonieuws
> Artikel lezen

Snelle facelift Mercedes C-klasse lijkt vooral technisch te zijn

Spyshots
> Artikel lezen

Facelift voor Mercedes-Benz C-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe dieselhybrides van Mercedes C- en E-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Nu al facelift voor Mercedes C-klasse?!

Spyshots
Nu al facelift voor Mercedes C-klasse?!
> Artikel lezen

Krankzinnig: Brabus Rocket 900 Coupé

Tuning & styling
Krankzinnig: Brabus Rocket 900 Coupé
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.