Autonieuws

In detail: Dacia Logan MCV

Dacia heeft het gamma van de Logan uitgebreid met de vijf- en zevenpersoons Logan MCV. De stationwagon-variant van de Logan is leverbaar met een drietal motoren en in drie verschillende uitvoeringen. De prijzen beginnen bij € 9.995,-.

Met de komst van deze Logan MCV begint Dacia aan een nieuw hoofdstuk. Ruim twee jaar geleden debuteerde de Logan, het model waarmee Dacia naam maakte. De Roemeense autofabrikant is sinds de overname door Renault een groot succes geworden. Maar liefst 400.000 exemplaren van de Logan zijn er inmiddels verkocht.

Productiemodel van de Logan Steppe
In Genève presenteerde Dacia begin 2006 de conceptcar Logan Steppe. Deze stationwagon conceptcar op basis van de Logan was een duidelijke voorbode van de Logan MCV. Feitelijk is de Logan MCV het productiemodel van de conceptcar. Ten opzichte van de sedan onderscheidt het model zich met onder andere een vernieuwde voorbumper waarvan de onderzijde opnieuw werd ontworpen. Ook de grille is licht gewijzigd en we zien beschermprofielen op de zijkant. Uiteraard verschillen het zij-aanzicht en de achterzijde compleet. Vooral de keuze voor twee achterdeuren in plaats van een achterklep is opvallend.

Zevenpersoons
Om zoveel mogelijk interieurruimte te kunnen bieden werd de wielbasis van de Logan met maar liefst 27 cm verlengd. Het dak werd verhoogd om voor voldoende hoofdruimte te zorgen. Door deze ruimte zo goed mogelijk te gebruiken kon Dacia de mogelijkheid creëren om drie zitrijen te monteren. De Logan MCV is dan ook leverbaar als zevenzitter. Volgens de fabrikant kunnen 7 volwassenen een goede zitpositie vinden. Zelfs personen van maximaal 1,90 m kunnen zich op de achterste zitrij nestelen. Die zitrij wordt bereikt door de tweede zitrij in een handomdraai weg te klappen.

700 liter bagageruimte
Uiteraard is ook aan de praktische bruikbaarheid veel aandacht besteed. De toegenomen maatvoering betekent ook extra bagageruimte. Wanneer voor de vijfpersoons opstelling wordt gekozen is maar liefst 700 liter bagageruimte beschikbaar. Worden er alsnog twee personen extra vervoerd dan blijft er 200 liter over. Tal van opbergvakken (54 liter totaal) zorgen voor voldoende ruimte voor losse spulletjes. En wie op wintersport gaat kan de skibox gemakkelijk op het dak monteren dankzij de standaard dakrails.

Motoren
Het motorengamma van de Logan MCV bestaat uit een drietal benzine- en een tweetal dieselmotoren. Het instapmodel is de 1.4 MPI die met een vermogen van 75 pk en een koppel van 112 Nm ongetwijfeld moeite heeft om de Logan MCV vlot van zijn plek te krijgen. Daartegenover staat een verbruik van 7,6 liter per 100 km, wat uiteraard wel gunstig te noemen is. De tweede benzinemotor is de 1.6 MPI die met een vermogen van 90 pk en een koppel van 128 Nm betere prestaties neer zal kunnen zetten. De beide achtkleppers worden gevolgd door de 1.6 16-klepper met een vermogen van 105 pk en een koppel van 148 Nm. Met deze motor onder de kap accelereert de Logan MCV in 11,8 seconden vanuit stilstand naar de honderd en is een topsnelheid van 174 km/h haalbaar. De enige dieselmotor is de 1.5 dCi met een vermogen van 70 pk en een koppel van 160 Nm. Het verbruik van deze diesel is slechts 5,3 liter per 100 km. Zoals inmiddels bekend zijn alle motoren afkomstig van Renault.

Uitvoeringen
Dacia levert de Logan MCV in een drietal uitrustingsniveau´s; Logan, Ambiance en Lauréate. Gedurende de introductieperiode is de Logan MCV leverbaar vanaf € 9.995,-. De zevenpersoons-uitvoering is leverbaar met twee 1.6 benzinemotoren en de 1.5 dCi dieselmotor en is verkrijgbaar als Ambiance- of Lauréate-versie. De zevenpersoons-uitvoering is er vanaf € 12.595,-.

Productie in Roemenië
De Logan MCV is het tweede model uit het Logan-programma, dat in het kader van het Renault Contract 2009 in totaal uit zes auto’s zal gaan bestaan. De Logan MCV bevestigt de ambities van de Renault groep om op internationaal niveau klanten te veroveren. De Logan MCV wordt gemaakt in het Roemeense Pitesti, de fabriek waarin het Logan-avontuur van start is gegaan. De productiecapaciteit van de Logan MCV wordt geschat op 360 auto’s per dag. Om de Logan MCV in Pitesti te kunnen maken, is er 110 miljoen euro opzij gezet voor industriële investeringen met een totaal startkapitaal van 154 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen

Dacia pakt uit: halve gamma op de schop

Autonieuws
Dacia pakt uit: halve gamma op de schop
> Artikel lezen

Dacia maakt prijzen Logan MCV openbaar

Autonieuws
Dacia maakt prijzen Logan MCV openbaar
> Artikel lezen

Ook Stepway-uitdossing voor Dacia Logan MCV

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Dacia Logan MCV in juni naar Nederland

Autonieuws
Nieuwe Dacia Logan MCV in juni naar Nederland
> Artikel lezen

Dacia Sandero en Logan MCV als Aniversare

Autonieuws
Dacia Sandero en Logan MCV als Aniversare
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.