Autonieuws

Onthuld: driedeurs BMW 1-serie

Ruim twee jaar na de introductie van de vijfdeurs 1-serie komt BMW nu met een driedeurs variant. Al lange tijd werd een driedeurs 1-serie verwacht, maar BMW voerde de spanning lange tijd op. Vanaf het najaar van 2007 - drie jaar na de marktintroductie van de 1-serie - komt het driedeurs model het gamma versterken.

De compacte BMW is sinds zijn betreding van de markt in 2004 een enorm succes geworden. Over de vormgeving zijn de meningen nog steeds verdeeld, maar de cijfers spreken voor zich. Wereldwijd wist BMW ruim 200.000 1-series te verkopen. En dat zijn behoorlijke resultaten gezien het premium karakter en bijbehorende prijskaartje van de kleinste BMW.

Facelift voor 5-deurs
Als de driedeurs variant van de 1-serie in het najaar van 2007 op de markt komt zal het model tegelijk met de gefacelifte vijfdeurs 1-serie de kopers moeten overtuigen. De grootste verschillen bestaan uit een vernieuwd front, een gewijzigde achterzijde en een licht gewijzigd interieur. Ook op het gebied van materiaalkeuze, kleuren en bekledingssoorten heeft BMW de 1-serie verder verbeterd.

Deuren zonder raamstijlen
Feitelijk is dit nieuwe model niets anders dan een driedeurs variant van de 1-serie, maar toch heeft BMW moeite gedaan om het model te onderscheiden. Zo zijn deuren uiteraard wat langer en ontbreken de raamstijlen (net zoals bij een coupé). Binnenin biedt BMW de mogelijkheid om voor een vierpersoons opstelling te kiezen. De achterpassagiers worden dan gescheiden door een centraal opbergvak. Bovendien zijn de stoelen sportiever gevormd, in vergelijking met een achterbank.

Motorengamma
Motorisch is er de keuze voor een vijftal motoriseringen. Het gamma start met de 118i, een compleet nieuwe viercilinder benzinemotor voorzien van directe brandstofinspuiting. De motor is goed voor een vermogen van 143 pk en een koppel van 190 Nm. Daarmee sprint de 118i in 8,7 seconden naar 100 km/h en is een topsnelheid van 209 km/h haalbaar. Gebaseerd op hetzelfde motorblok is de 120i. Deze 2.0 liter viercilinder levert een vermogen van 170 pk en een koppel van 210 Nm. De 120i sprint in 7,7 seconden naar 100 km/h en behaalt een topsnelheid van 224 km/h. Het topmodel van de range is de 130i. Deze zescilinder benzinemotor sprint met zijn 265 pk en 315 Nm sterke motor in 6,0 seconden naar 100 km/h. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Het dieselgamma van de 1-serie bestaat uit een tweetal motoren. De 118d levert een vermogen van 143 pk en een koppel van 300 Nm waarmee de 118d in 8,9 seconden naar 100 km/h en weet een topsnelheid van 209 km/h te behalen. Tot slot is er de 120d die goed is voor een vermogen van 177 pk en een koppel van 350 Nm. Met deze dieselkrachtbron in het vooronder sprint de 1-serie in slechts 7,5 seconden naar de honderd. Zijn topsnelheid ligt op 228 km/h.

Brandstofbesparing
Om het verbruik zoveel mogelijk te reduceren heeft BMW een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo werden de kenmerkende nieren iets anders gevormd en werd de voorspoiler ook ontworpen met het brandstofverbruik in het achterhoofd. Bovendien beleeft een nieuw systeem zijn debuut op de 1-serie; Brake Energy Regeneration (iGR). Het systeem maakt gebruik van een Intelligent Alternator Control (IAC) en een speciale accu die verloren energie opslaat. Het gaat hierbij om energie die vrijkomt bij het remmen en vertragen. Normaal gesproken is hiervoor de dynamo verantwoordelijk, maar door die uit te schakelen en verloren energie op te slaan kan brandstof worden bespaard. Eveneens nieuw is de Start-Stop functie. Wanneer de auto stilstaat en in de vrije versnelling wordt geschakeld slaat de motor uit. Wanneer de versnelling weer wordt ingeschakeld wordt de motor automatisch weer gestart. Tot slot heeft BMW ook een elektrische stuurbekrachtiging gemonteerd. In tegenstelling tot een hydraulische stuurbekrachtiging bespaart dit ongeveer 90 procent brandstof.

Najaar 2007
In het najaar van 2007 staat de driedeurs 1-serie bij de dealers. Tegelijkertijd zal ook de gefacelifte versie van het vijfdeurs model leverbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Bijna M2-prestaties voor BMW M140i en M240i

Autonieuws
Bijna M2-prestaties voor BMW M140i en M240i
> Artikel lezen

Dinsdag dilemma: gefacelifte of nieuwe BMW 1-serie?

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 1-serie kijkt af bij Volkswagen Golf

Spyshots
Nieuwe BMW 1-serie kijkt af bij Volkswagen Golf
> Artikel lezen

AC Schnitzer bouwt BMW 1-serie met 400 dieselpk’s

Tuning & styling
AC Schnitzer bouwt BMW 1-serie met 400 dieselpk’s
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.