Autonieuws

Mitsubishi Lancer Evo X bijna klaar

Mitsubishi presenteerde in Detroit de allerlaatste conceptcar die ons warm moet laten lopen voor de nieuwe Lancer Evo. De tiende generatie van de populaire vierwielaangedreven sportauto is gebaseerd op de geheel nieuwe Lancer sportsedan en is volgens Mitsubishi een ware (r)evolutie.

Als erfgenaam van de Lancer 1600 GSR uit de jaren zeventig en de Lancer EX 2000 Turbo uit de jaren tachtig heeft de Lancer Evolution zich doorlopend bewezen door zich elke generatie sinds 1992 opnieuw te verbeteren. De Lancer Evolution VIII was bovendien de eerste Evo die officieel op de Europese markt leverbaar was. Mitsubishi gaat deze lange traditie vervolgen met de komst van de tiende generatie van de Lancer Evolution.

Haaienbek
Het model is duidelijk gebaseerd op de nieuwe Lancer en deelt diens onderscheidende, haaienbekachtige grille, maar Prototype X heeft een unieke voorzijde en achterzijde. Bovendien doen de uitgebouwde wielkasten, de sportieve motorkap en de 20 inch lichtmetalen wielen geen twijfel bestaan over zijn sportieve inborst.

Compleet nieuwe turbomotor
Onder de motorkap ligt een nieuwe aluminium 2.0 liter viercilinder die ook in de ´gewone´ Lancer te vinden is. In de Evolution is de motor echter voorzien van een turbo en op tal van punten aangepast. Over het vermogen doet Mitsubishi officieel geen uitspraken maar 300 pk wordt zeker gehaald. De nieuwe motor is bovendien 20 kg lichter dan het gietijzeren blok in de vorige modellen. De Prototype X is voorzien van een gerobotiseerde handgeschakelde transmissie met magnesium schakelpeddels aan het stuur. Deze is als optie leverbaar op de komende Lancer Evolution. De nieuwe transmissie zorgt voor bliksemsnelle schakelmomenten, maar heeft ook een volautomatische functie. Het is geen traditionele automaat met koppelomvormer, maar een handgeschakelde transmissie met automaatfunctie, zoals die ook op ’s werelds bekendste sportwagens wordt gebruikt. Voor puristen die liever zelf schakelen, blijft de Lancer Evolution leverbaar met een handgeschakelde vijfversnellingsbak.

S-AWC
De komende generatie Lancer Evolution is dankzij het nieuwe Super All Wheel Control-systeem (S-AWC) nog dynamischer, en draagt bij aan de motorprestaties waar de auto zo bekend om is. S-AWC is een doorontwikkeling van het 4WD-systeem dat debuteerde op de nieuwe Outlander. Het combineert intelligente permanente vierwielaandrijving met stabiliteitscontrole. In de Prototype X – en de volgende Lancer Evolution – combineert dit systeem een Active Center Differential (ACD) met Active Yaw Control-sperdifferentieel (AYC) achter en Active Skid Control (ASC). Door de combinatie van al deze systemen kan de Lancer Evolution optimaal gebruikmaken van zijn trekkracht en overtreft hij zijn voorgangers als het gaat om stabiliteit en dynamische capaciteiten. Net als zijn voorgangers heeft de nieuwe Lancer Evolution een eigen ophanging met aluminium componenten, waar de Lancer sport sedan gebruikmaakt van stalen onderdelen.

2008 leverbaar
In 2008 komt de compleet nieuwe Mitsubishi Lancer Evolution naar Europa. Het model zal grotendeels gelijk zijn aan de in Detroit gepresenteerde conceptcar Prototype X.

Gerelateerde artikelen

Mitsubishi stippelt toekomstvisie uit met e-Evolution Concept

Autonieuws
Mitsubishi stippelt toekomstvisie uit met Tokyo-concept
> Artikel lezen

CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'

Autonieuws
CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'
> Artikel lezen

Nog een ronde voor Mitsubishi Outlander PHEV

Autonieuws
> Artikel lezen

Mitsubishi geeft prijzen Eclipse Cross af

Autonieuws
Mitsubishi geeft prijzen Eclipse Cross af
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.