Autonieuws

Lexus IS-F met ruim 400 pk

Lexus opent de aanval op de Audi RS4, Mercedes C AMG en de BMW M3 met de IS-F. De IS-F zoals gepresenteerd in Detroit is officieel nog een conceptcar, maar zal nagenoeg ongewijzigd in productie gaan. Onder de motorkap ligt een ruim 400 pk sterke 5.0 liter V8 waarmee Lexus het de Duitsers knap moeilijk zal gaan maken.

Om echt de concurrentie aan te kunnen gaan met de Duitse gevestigde orde ontbrak het bij Lexus nog aan een high-performace sportsedan om het imago van het Japanse luxemerk naar een hoger plan te brengen. Lexus presenteerde in Detroit de IS-F, een conceptcar die grotendeels gelijkwaardig in productie zal gaan. Met de introductie van de IS-F presenteert Lexus tevens een label voor sportieve modellen binnen het gamma. Met alleen de IS-F zal het dan ook niet blijven. Mogelijk komen er op termijn meer modellen met de letter ´F´ in de modelnaam. Eén daarvan is de LF-A 2, de supersportauto van Lexus die tevens in Detroit zijn werelddebuut beleefde.

Supersportieve uitstraling
Het design van de IS-F is zonder enige twijfel sportief te noemen. In tegenstelling tot de Duitse merken die hun sportieve modellen slechts subtiel onderscheiden heeft Lexus de IS-F écht als een supersportieve auto omgebouwd. Aan de voorzijde is het de enorme voorbumper die direct in het oog springt. Verder is de motorkap verhoogd om zo plaats te kunnen bieden aan de V8 en zijn er luchtinlaten ingebouwd om de motor van extra koele lucht te voorzien. Van opzij zien we behalve de uitgeklopte wielkasten en de 19 inch lichtmetalen wielen ook luchthappers in de voorschermen. Een subtiel ´F´-logo op de zijschermen laat geen twijfel bestaan over de sportieve inborst van deze Lexus. Aan de achterzijde verraden een spoiler op de kofferbak, een diffusor onder de achterbumper en een set van vier uitlaatpijpen zijn potentieel.

Sportinterieur
Maar niet alleen aan de buitenzijde is de IS-F als een sportief topmodel te herkennen. Het interieur wordt behalve door een sportief stuurwiel ook gekenmerkt door aluminium afwerking van het dashboard. De speciaal gevormde sportstoelen ogen zeer stevig en diverse ´F´-logo´s maken het beeld compleet.

Ruim 400 pk sterke V8
Voor de aandrijving van de IS-F heeft Lexus gekozen voor een 5.0 liter V8 die niet onder doet voor de V8 krachtbronnen uit de RS4, C AMG en M3. De motor levert meer dan 400 pk (extacte gegevens zijn nog niet bekend) en een koppel van 475 Nm. Deze achtcilinder krachtbron moet het mogelijk maken om in ongeveer 5 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. Vermoedelijk zal de topsnelheid worden begrensd op 250 km/h. Uniek voor de IS-F is de achttraps sporttransmissie die het mogelijk maakt om zowel volledig automatisch als met de flippers achter het stuurwiel te schakelen.

Onderstel
Lexus heeft de IS-F grotendeels ontwikkeld en afgesteld op de Fuji Speedway en het Higashi-Fuji Technical Center in Japan. Maar ook de Duitse Nürburgring is door Lexus meerdere malen bezocht. Het onderstel met dubbele wishbone ophanging aan de voorzijde en een multi-link wielophanging achter staat garant voor een goede wegligging. Ten opzichte van de standaard IS werd de IS-F verlaagd en werden de veren en dempers aangepast. Voor het betere remwerk werden Brembo-remmen gemonteerd. De remklauwen zijn daarbij voorzien van Lexus-logo´s. Speciaal voor dit sportieve topmodel werd het VDIM (Lexus’ versie van ESP) aangepast. In de Sport-mode kan de bestuurder de auto net wat verder op de grens rijden voordat de systemen ingrijpen. Bovendien kan de bestuurder het VDIM volledig uitschakelen en daarmee kan de bestuurder helemaal los!

Begin 2008 bij de dealers
Zoals gezegd is deze Lexus IS-F nog een conceptcar. Het productiemodel staat begin 2008 bij de dealers. De verschillen zullen echter minimaal zijn. Lexus opent hiermee de aanval op de Duitse gevestigde orde!

Gerelateerde artikelen

World Car Award finalisten bekendgemaakt

Autonieuws
World Car Award finalisten bekendgemaakt
> Artikel lezen

In het zonnetje: Lexus IS 300h Edition en F Sport Edition

Autonieuws
In het zonnetje: Lexus IS 300h Edition en F Sport Edition
> Artikel lezen

Gefacelifte Lexus IS geïnspireerd op fraaie LF-LC

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.