Autonieuws

Audi Q7 V12 TDI Bluetec

Audi wil op relatief korte termijn een Q7 diesel gaan presenteren in de VS. In Detroit toonde Audi de conceptcar Q7 V12 TDI aangedreven door een 6,0 liter twaalfcilinder dieselmotor met een vermogen van 500 pk.

Audi past hetzelfde trucje toe als Mercedes met de eveneens in Detroit gepresenteerde GL 420 Bluetec heeft gedaan. De Amerikanen hebben namelijk de behoefte aan SUV´s met veel vermogen, grote motoren en een aansprekend sportief uiterlijk. Een dieselmotor past daar voor de Amerikaanse gedachtegang niet echt bij. Maar Mercedes liet met de GL 420 Bluetec zien dat dieselen ook voor de Amerikanen mogelijk is. Audi bewijst nu hetzelfde met de Q7 V12 TDI.

Machtige V12 diesel
De machtige V12 in het vooronder van Audi´s SUV meet een inhoud van 6,0 liter. De motor ontwikkelt een vermogen van 500 pk en een machtig koppel van 1.000 Nm. Met die indrukwekkende cijfers is het mogelijk voor de Q7 om in slechts 5,5 seconden naar 100 km/h te sprinten. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Dat zijn prestaties die zeker voor een diesel-SUV niet bepaald alledaags zijn. Audi grijpt dan ook met trots terug naar de overwinning in Le Mans die Audi in 2006 met de dieselsportauto R10 reed. De Duitse autofabrikant laat weten dat veel kennis uit de autosport is verwerkt in deze V12 productiemotor.

Bluetec
Prestaties als deze gaan - vooral in combinatie met een dieselmotor - meestal niet hand in hand met een schone uitstoot. Zoals inmiddels bekend werken Volkswagen, Audi en DaimlerChrysler aan Bluetec, een innovatief concept voor schone dieselmotoren. Bluetec zorgt voor een flinke reducering van NOx en daarmee van schadelijke gassen. De Q7 V12 TDI Bluetec zoals die in Detroit debuteerde heeft dan ook grote overeenkomsten met de GL 420 Bluetec van Mercedes. Het is immers een gezamenlijk project.

Gerelateerde artikelen

Audi Q7 e-tron TDI (15%) te bestellen

Autonieuws
En de prijs van Audi Q7 e-tron (15%) is...
> Artikel lezen

Audi SQ7 TDI: 435 pk en elektrische supercharger

Autonieuws
Audi SQ7 TDI
> Artikel lezen

Autotest | Audi Q7 TDI e-tron quattro

Autotests
Autotest | Audi Q7 TDI e-tron quattro
> Artikel lezen

Audi lepelt viercilinder-turbobenzine in Q7

Autonieuws
Audi lepelt viercilinder-turbobenzine in Q7
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.