Autonieuws

Hybride-SUV: Mazda Tribute HEV

In de VS zal Mazda vanaf medio 2007 zal de Tribute HEV gaan leveren. De Tribute Hybrid-Electric Vehicle (HEV) is een hybride-SUV die voldoet aan de strenge milieu-eisen die in de staat Californië worden gesteld. Vooralsnog zijn er geen plannen om de Tribute HEV naar Europa te halen.

We kunnen er niet meer om heen, nagenoeg alle autofabrikanten houden zich bezig met toekomstige concepten. Zo ook Mazda. Inmiddels kennen we de RX-8 op waterstof en de Mazda5 Hybride. Beide modellen worden in Japan uitgebreid getest op de openbare weg. In de VS komt medio 2007 het eerste schone concept van Mazda ook daadwerkelijk op de markt. De Japanners zullen in de VS een Tribute hybride gaan leveren.

Benzine- en elektromotor
Als basismotor wordt de Tribute HEV aangedreven door een 2,3 liter viercilinder benzinemotor met een vermogen van 133 pk. Het maximum koppel van 168 Nm komt bij 4.250 tpm beschikbaar. De brandstofmotor wordt geassisteerd door een elektromotor die goed is voor een vermogen van 70 kw wat gelijk staat aan 94 pk. Wanneer beide motoren gecombineerd worden - bijvoorbeeld bij volledige acceleratie - dan wordt een vermogen van 155 pk geleverd. Dat zorgt ervoor dat de Tribute HEV vrijwel even snel van 0-100 km/h accelereert als een Tribute met 200 pk V6-motor, terwijl het brandstofverbruik in het stadsverkeer bijna 75 % lager is.

De techniek
De techniek werkt net als elke andere hybride. De brandstof- en elektromotor vullen elkaar aan, maar werken ook onafhankelijk van elkaar. In stadsverkeer (tot 40 km/h) is het mogelijk om enkel op de elektromotor te rijden. Er wordt dan geen brandstof verbruikt en de uitstoot is compleet schoon. Bereikt de auto een snelheid van meer dan 40 km/h, of overschrijdt de belasting van de auto een bepaalde drempelwaarde (zoals bij maximaal belading of snel accelereren), vult de elektromotor de benzinemotor aan en levert het nodige extra koppel. Tijdens het vertragen laadt deze de accu’s weer op door te fungeren als generator. De elektromotor/generator zorgt ook voor extra vermogen bij zware belasting, en helpt zo de Tribute HEV vlot op snelheid te komen. Elektromotoren hebben naast hun brandstofloze werking namelijk de eigenschap dat ze maximaal koppel leveren bij lage toerentallen, zodat zij een ideale aanvulling vormen op benzinemotoren, die hun grootste vermogen juist leveren bij hogere toerentallen. Het overschakelen tussen de vier verschillende modussen – geheel elektrisch, benzine-elektrisch, alleen benzine en accupack opladen – verloopt naadloos, en alleen aan de ‘charge-assist’-meter op het dashboard kan de bestuurder zien in welke modus de auto op dat moment werkt. Een elektronisch regelsysteem bestuurt de functies voor het opladen van de accu’s, ‘drive-assist’ en het starten van de motor. Om brandstof te besparen schakelt dit systeem de verbrandingsmotor uit als de wagen uitrolt of stilstaat voor een stoplicht. Het vormt ook de elektromotor om tot een generator die tijdens het afremmen op de motor de accu’s oplaadt met de teruggewonnen energie.

Net als elke andere SUV
Ondanks zijn relatief schone karakter is de Tribute HEV een SUV als elke andere. De auto is immers gebaseerd op de Mazda Tribute die ook zonder hybride-aandrijving leverbaar is. Vergelijk het met de Lexus RX die zowel met een conventionele benzineaandrijving (RX350) als met een hybride-concept (RX400h) leverbaar is. De Tribute HEV profiteert dan ook van alle voordelen die andere SUV’s ook kenmerken. In de wagen kunnen vijf volwassenen comfortabel plaatsnemen. In de opbergvakken in beide voorportieren blijft alles binnen handbereik. Daarnaast biedt een opbergvak in de middenconsole met uitneembare afvalbakjes ruimte genoeg voor een laptop. Achter de achterbank bevindt zich een bagageruimte van 827 liter, die naar wens kan worden vergroot tot 1.869 liter door de rugleuning neer te klappen. Voor meer transportmogelijkheden is de achterbank asymmetrisch 60/40 deelbaar.

Leverbaar in de Verenigde Staten
Medio 2007 zal de Tribute HEV leverbaar worden op de Amerikaanse markt. Plannen om de auto naar Europa te halen zijn er op dit moment niet.

Gerelateerde artikelen

Gefacelifte Mazda6 Sportbreak debuteert in Genève

Autonieuws
Gefacelifte Mazda6 Sportbreak debuteert in Genève
> Artikel lezen

Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden

Autonieuws
Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden
> Artikel lezen

Bijgepunte Mazda CX-3 comfortabeler en stiller

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6

Autonieuws
Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.