Autonieuws

Mazda Ryuga: toekomstig design-DNA

Mazda presenteerde in Detroit de Ryuga, een opvallende nieuwe conceptcar van de Japanners. De Mazda Ryuga is een vooruitblik op het nieuwe design-DNA dat Mazda in de toekomst zal gaan voeren. De conceptcar is een doorontwikkeling van de Nagare concept die eind 2006 in Los Angeles debuteerde.

Hoe zullen de Mazda’s in de toekomst vorm krijgen? Deze vraag zorgde voor heel wat opschudding in de drie designstudio’s van Mazda in Yokohama (J), Frankfurt (D) en Irvine (USA), toen de Nederlander Laurens van den Acker vorig jaar werd aangesteld als eindverantwoordelijke voor het design van de nieuwe Mazda’s. Na maanden van onderzoek, honderden schetsen, duizenden discussies, vergaderingen, meningsverschillen en herzieningen, werd het antwoord gedeeltelijk onthuld op de onlangs gehouden Los Angeles Auto Show. Met de uitdagende Nagare concept car introduceerde Mazda een nieuwe vormtaal, waardoor zelfs een stilstaande auto lijkt te bewegen.

Design-DNA met de natuur als inspiratie
De in Detroit gepresenteerde Mazda Ryuga is het vervolg op de Nagere. Met deze conceptcar laat Mazda een realistischer concept zien van het nieuwe design-DNA van de Japanners. Net als bij de Nagare is ook dit model ontworpen met de natuur als inspiratiebron. Zo zijn de zijvlakken geïnspireerd op de Japanse droge tuinen (Karesansui) en moeten de koplampen lijken op een dauwdruppel die van een bamboeblad valt. Vloeiende lava vormde de inspiratiebron voor zowel de carrosseriekleur als het ontwerp van de achterlichten van de Ryuga. Volgens Mazda moet deze nieuwe designtaal de roots van Mazda extra accentueren.

Vleugeldeuren
Dit innovatieve design is ook in het interieur terug te zien. Wie in wil stappen opent één van de twee enorme vleugeldeuren die vervolgens een ruime instap naar het interieur bieden. Ook binnenin is een moderne, high-tech en vloeiende sfeer te herkennen.

Ethanol
Geheel passend bij het innovatieve karakter van de Ryuga is ook de aandrijflijn toekomstgericht. De conceptcar wordt voortbewogen door een 2.5 liter brandstofmotor die gebruik maakt van E85-brandstof (15% benzine, 85% ethanol). Deze duurzame brandstof lijkt een realistische oplossing voor de nabije toekomst en wordt dan ook veel toegepast in conceptcars die we de afgelopen tijden hebben gezien. In de Ryuga is de motor gekoppeld aan een zestraps automaat die het vermogen overbrengt op de voorwielen.

Rode draad voor Mazda-toekomst
Zoals u zult begrijpen zijn productieplanen voor deze Ryuga niet reëel. Maar de conceptcar geeft wel in grote lijnen aan hoe het design van toekomstige Mazda-modellen er uit gaat zien. Om dit design-DNA verder te ontwikkelen zal Mazda in de komende jaren meerdere conceptcars presenteren die zijn gebaseerd op dit thema.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe stadsauto van Mazda: de Kiyora

Autonieuws
Nieuwe stadsauto van Mazda: de Kiyora
> Artikel lezen

Heerlijke fotogallery Mazda Shinari

Fotogalleries
Heerlijke fotogallery Mazda Shinari
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.