Autonieuws

In detail: Toyota Auris

In het eerste kwartaal van 2007 komt de Toyota Auris op de markt. De compleet nieuwe hatchback wordt door Toyota neergezet als een sportieve en zakelijke speler in het C-segment. De Auris wordt leverbaar als 3- en 5-deurs en met een vijftal motoren.

Toyota presenteerde het eerste levensteken van de Auris op de Autosalon van Parijs. Daar stond de Auris Space Concept als wereldprimeur te blinken. De auto was gespoten in een gouden kleur wat refereert aan de naam van het model. Want behalve dat Auris is afgeleid van Aurim (Latijs voor goud) is het tevens een samentrekking van Avensis en Yaris. Met de komst van de naam Auris zegt Toyota de naam Corolla - als het gaat om een drie- en vijfdeurs hatchback - vaarwel. “Het creëren van een nieuwe naam voor deze nieuwkomer was voor ons absoluut noodzakelijk”, verklaart Andrea Formica, vice president van Toyota Europa en verantwoordelijk voor verkoop, marketing en after sales. “Om verder te kunnen groeien in Europa, moet Toyota er voor zorgen dat het imago van onze hatchback in dit segment verandert.”

Europees design, Europese concurrentie
De Auris is ontworpen in Toyota´s ED2 designcentrum in Zuid-Frankfrijk. Volgens zijn ontwerpers straalt de auto sportiviteit uit. De wielen staan zover mogelijk op de hoeken van de auto en de A-stijl begint al ver vooraan de auto. Het geheel oogt compact, sportief maar ook zakelijk. En vooral dat laatste is iets waar Toyota zich met de Auris sterk op richt. De Japanse autofabrikant wil de Europese markt nog verder gaan veroveren en zich sterk maken in het segment dat momenteel wordt gedomineerd door Europese modellen. De Auris moet zich immers gaan meten met de Golf, Astra, Focus en 307. Geen gemakkelijke opgave, maar Toyota is overtuigd van hun kwaliteiten. Om dezelfde doelgroep aan te kunnen spreken als de Europese concurrentie is het van belang om sportiviteit en een zakelijke uitstraling met elkaar te combineren. En daarin is Toyota absoluut geslaagd.

Ruimte
Een ander speerpunt bij de ontwikkeling van de Auris was de interieurruimte. Met zijn buitenmaten van 4.22 m lengte, 1.76 m breedte en 1.52 m hoogte komen de maten overeen met de concurrentie. De wielbasis van 2.60 m is eveneens vergelijkbaar met die van de concurrentie. Veel aandacht heeft Toyota dan ook besteed aan het nuttig gebruiken van alle ruimte. Zo hebben de achterinzittenden veel beenruimte en ontbreekt een vloertunnel. De kofferbak meet een inhoud van 354 liter. Het unieke Easy-Flat-systeem van Toyota (overgenomen van de Verso) maakt het mogelijk de achterbank moeiteloos in delen (60/40) plat te leggen, waardoor de laadruimte fors toeneemt. In het interieur zijn tien opbergplaatsen gecreeerd die gezamelijk 32 liter aan bagage kwijt kunnen.

Cockpit
Opvallend is de vormgeving van het interieur. Toyota heeft de cockpit om de bestuurder gebouwd. Bovendien lijkt de middenconsole te zweven en geeft dit een sportief en ruimtelijk gevoel. Ook het driespaaks stuurwiel, de 3D Optitron-instrumenten en de vorm van de stoelen geven een sportieve indruk.

Motorengamma
Toyota levert de Auris met een vijftal motoren waarvan 3 diesel- en 2 benzinemotoren. Aan de basis van het gamma staat de 1.4 VVT-i benzinemotor met een vermogen van 97 pk en een koppel van 130 Nm (bij 4.400 tpm). De tweede benzinekrachtbron is een geheel nieuwe 1.6 Dual VVT-i viercilinder. De Dual VVT-i-technologie regelt continu de timing van zowel de inlaat- als uitlaatkleppen. De motor ontwikkelt een vermogen van 124 pk (bij 6.000 tpm) en een maximaal koppel van 157 Nm. Aan de basis van het benzinegamma vinden we de 1.4 D-4D met een vermogen van 90 pk (bij 3.800 tpm) en een koppel van 190 Nm tussen 1.800 en 3.000 tpm. Daaropvolgend levert Toyota de 2.0 D-4D die met een vermogen van 126 pk en een koppel van 300 Nm zakelijk gezien waarschijnlijk hoge ogen zal gooien. Het topmodel is de Auris 2.2 D-4D D-Cat Clean Power diesel met een vermogen van 177 pk en een koppel van 400 Nm. De schone en zuinige dieselmotor bediend de veeleisende rijder. De meeste modellen hebben standaard een handgeschakelde 5-versnellingsbak. De 2.2 D-4D D-CAT Clean Power 177 pk en de 2.0 D-4D-F worden standaard uitgerust met een handgeschakelde 6-versnellingsbak. De geavanceerde Multi-Mode Transmissie (M-MT), met ‘shift-paddles’ aan het stuur, is verkrijgbaar op de 1.4 D-4D dieselmotor en de nieuwe 1.6 Dual VVT-i benzinemotor. Deze transmissie biedt bestuurders de keuze tussen volautomatisch gerobotiseerd schakelen en zelf schakelen, desgewenst vanaf het stuur.

Eerste kwartaal 2007
Vanaf het eerste kwartaal van 2007 zal de Toyota Auris leverbaar zijn in Europa. Over de prijzen en exacte specificaties is op dit moment nog weinig te zeggen. Begin 2007 maakt Toyota alle details van de Auris bekend.

Gerelateerde artikelen

Genève showdecor van nieuwe Toyota Auris

Autonieuws
Genève showdecor van nieuwe Toyota Auris
> Artikel lezen

Genève showdecor van nieuwe Toyota Auris

Autonieuws
Genève showdecor van nieuwe Toyota Auris
> Artikel lezen

Opmerkelijk: meer camouflage voor nieuwe Toyota Auris

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe Toyota Auris goede klant van duct tape

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.